KKL 2013. – Ove subote predstava ‘Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza’ @ Kastav

bobocka_kkl_kastav

Ulogu Bobočke, te fatalne Krležine literarne persone, utjelovljuje Ecija Ojdanić, osnivačica Kazališta Moruzgva i jedna od najistaknutijih hrvatskih glumica koja se dosad dva puta okušala u Krležinim dramama i to kao Melita u Ledi i kao Anka u Kraljevu.

Kastav – Ove subote, 13. srpnja, na kastavskoj Crekvini izvesti će predstava ‘Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza’, u režiji Ivana Lea Leme. U predstavi glume Ecija Ojdanić i Willem Miličević, a kostimografiju potpisuje Mirjana Zagorec.

Bobočka je jedno od najkompleksnijih Krležinih ženskih lica, a kroz priču o njezinom burnom životu koji je požudno krivudao od građanskog luksuza s početka dvadesetog stoljeća do siromaštva u blatu sela Kostanjevca, Krleža opisuje advokate kockare, ministre u ostavci, banke u propasti, ekscentrične znanstvenike i neurotične slikare. Mračni akordi kapitalizma u kojem se ljudi koriste, a stvari vole, u kojem se pije, puši i laže, ekspresionistički su okvir za Bobočkine introspekcije. U tim se intimnim prepričavanjima razotkrivaju suptilne note Bobočkine duše zarobljene u lijepom ženskom tijelu. Neke od tih nota koje sačinjavaju Bobočkinu duhovnu i mentalnu simfoniju zvuče komično, neke tragično, neke melodramatično, neke mitski, neke povijesno, a neke zvuče kao da smo ih baš mi mislili, ali nikad ih ne bismo uspjeli tako vješto reći i osjetiti kao Ksenija Radajeva zvana Bobočka za koju svi govore da je nimfomanska, što dodatno pojačava njezin prezir prema svemu malograđanskom, licemjernom i sputavajućem. Ulogu Bobočke, te fatalne Krležine literarne persone, utjelovljuje Ecija Ojdanić, osnivačica Kazališta Moruzgva i jedna od najistaknutijih hrvatskih glumica koja se dosad dva puta okušala u Krležinim dramama i to kao Melita u Ledi i kao Anka u Kraljevu.

I. Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!