Klapa Kastav objavila novi album posvećen autorskoj glazbi na čakavštini Hrvatskog primorja i Istre

Muška klapa Kastav

Koncertno predstavljanje novog albuma More, nebo, zemja održat će se 5. srpnja na kastavskoj Crekvini u okviru programa ovogodišnjeg 26. Kastafskega kulturnega leta, a ono će ujedno biti i koncert kojim će se obilježiti 25. obljetnica klape Kastav.

Kastav – Klapa Kastav je u izdanju u izdanju Aquarius recordsa objavila svoj novi, peti po redu album – MORE, NEBO, ZEMJA. Posvećen autorskoj glazbi skladanoj na čakavske tekstove, album donosi 15 skladbi iz pera autora Hrvatskog primorja i Istre. Njihove izvedbe, temeljene na klasičnom načinu klapskog pjevanja, ovog su puta upotpunjene vokalno – instrumentalnim aranžmanima karakterističnih za suvremeni klapski izričaj.

Značajan dio repertoara snimljen je tijekom proteklih deset godina pa se na albumu nalaze skladbe koje su već poznate u izvedbi klape Kastav: ČIPKARICA (praizvedena na 3. ČAnsonfestu – Kastav 2007) te DEL TEBE, KANET NA VETRU I NONIĆEVA PASARA (snimljene 2012. godine za potrebe autorskog projekta Prošeći se po Kvarneru Roberta Grubišića, autora čije su skladbe nagrađivane na brojnim festivalima). Svoje službeno diskografsko izdanje doživjela je i vokalno – instrumentalna verzija skladbe POD OREHON, koju je klapa Kastav 2011. godine snimila u suradnji s mariachi sastavom Mariachi Estrella iz meksičkog grada Pueble, a upravo je Aquarius, putem svog Youtube kanala uspješno plasirao i predstavio video spot ove skladbe.

Pod orehon je također našla svoje mjesto na novom albumu i to kao prepjev na engleski jezik – APRIL SONG – snimljena u suradnji s članovima riječkog banda Belfast Food. Na albumu se nalaze i dvije skladbe na dalmatinskoj čakavštini: LIPA MOJA LIPEGA ŽIVOTA (praizvedena na jubilarnom 50. Festivalu zabavne glazbe – Split 2010) i ZALUD PISMU PIVAN s kojom je klapa Kastav osvojila 1. nagradu žirija na 23. Festivalu zabavne glazbe Melodije hrvatskog juga – Opuzen 2016. Među festivalskim skladbama se nalazi i DAŽ s kojom će klapa Kastav nastupiti na ovogodišnjem Festivalu Melodije Istre i Kvarnera – MIK 2017.

Na novom albumu klape Kastav surađivali su brojni istaknuti, vrhunski glazbenici: Marko Anić, Robert Funčić, Tonči Grabušić, Robert Grubišić, Diana Grubišić Ćiković, Predrag Ljuna, Sebastian Mavrić, Ivan Pešut, Ivan Popeskić, Vedran Ružić, Zvjezdan Ružić, Alen Širola, Đeni Trdić Barić i Nenad Vidaković.

Koncertno predstavljanje novog albuma More, nebo, zemja održat će se 5. srpnja na kastavskoj Crekvini u okviru programa ovogodišnjeg 26. Kastafskega kulturnega leta, a ono će ujedno biti i koncert kojim će se obilježiti 25. obljetnica klape Kastav. Na koncertu će, uz klasični klapski repertoar, ponovno biti prostora za nove iskorake s namjerom njegovog osuvremenjivanja, budući da je i novi album upravo na tragu takvog pristupa tradicionalnom klapskom izrazu. U tome će klapi Kastav, kao i uvijek do sada pomoći vrhunski glazbenici. Ovog puta to će biti Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije s maestrom Sinišom Leopoldom te gosti ženska klapa Kastav i Damir Kedžo.

Glazbeni sadržaj albuma MORE, NEBO, ZEMJA ovako dočarava hrvatski novinar, karikaturist, kantautor, pjesnik, skladatelj i šansonjer – Igor Brešan, u svojoj recenziji Maeštralun s Kastva: Nekada sam opijen pjesmom lutao Dubrovnikom i udisao punim plućima Maestral, pustite me da se još koji put zagubim, sada po nebrojenim skalinama Kastva. I da se po Sanjinovoj preporuci ugodno smjestim u NONIĆEVOJ KAMARI, ili raspametim minijaturom IMET ĆEŠ ANJELA Đurđe i Saše, ili pomučim prevrtljivošću Krajcarove ROŽE, oraspoložim veseo s Robertovom DEL TEBE, najposlije zaplovim vremeplovom s Prokurativa poveden Ivičinom LIPA MOJA LIPEGA ŽIVOTA. Matovini i Kastavcima svaka čast, palac gore za ukupni dojam!

– I tako, početak čakavski, finjetak engleski, a med ten još čuda besed od Kastva, prek Istri, Liburnije, Bodulije, Kirije pa se do Dalmacije. Aš ”ča“ je sagdere kade MORE bušuje NEBO, dokle jih grli ova, naša ZEMJA, poručili su članovi klape Kastav.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!