Klasici na FEN-u: Od Malog princa preko Bitke na Neretvi do Dnevnika jednog luđaka

Tri_Prascice_01

Čak sedam izvedbi pet različitih predstava, dvije radionice i „lutajući sakupljač dojmova“ Mladen Kušec čine ukupno okruglih deset programa i čitav dan ispunjen kvalitetnim kazališnim aktivnostima.

Mali_Princ_01

Opatija – Na trećem danu FEN-a prvi puta u povijesti ove manifestacije predstavilo se jedno strano kazalište – Moving Music Theatre iz makedonske Bitole gostovalo je sa začudnom predstavu „Dnevnik jednog luđaka“ prema Gogoljevu tekstu, a u „luđačku košulju“ uskočio je maestralni Ozren Grabarić.

– Prema noveli ruskog pisca Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, redatelj, autor glazbe i scenograf Marjan Nećak napravio je komorni multimedijalni spektakl koji se kreće između mjuzikla, glazbene monodrame, drame i opere. Ovom začudnom i žanrovski raznolikom predstavom maestralno se kreće svestrani glumac Ozren Grabarić, koji na trenutke „zvuči“ poput cijelog orkestra ili opernog zbora. Predstavu je oblikovanjem videa vizualno nadogradio Marin Lukanović, čije zamisli slijede košmar u glavi protagonista, kazala je kazališna kritičarka Kim Cuculić.

Neispricana_bajka_01

Uz ruskog klasika, jučerašnji dan bio je posvećen i drugim „kanonskim“ naslovima – u jutarnjoj predstavi za djecu Lutkarski studio Kvak poznatu je priču odjenuo u novo ruho i stvorio „Tri praščice“, a u svijetu mašte djeca su ostala i uz “Malog princa”, modernu bajku koju je Teatar 054 interpretirao kao spoj vizualnog performansa, kazališta predmeta i radiodrame. A u poslijepodnevnim satima u Umjetničkom paviljonu Juraj Špoerr “Neispričanu bajku” nisu ispričali, već prikazali, članovi UO Ruždjak i Perković (RUPER), nakon kojih su na istom mjestu u Villi Angiolini svoj osvrt na “Bitku na Neretvi” prenijeli članovi MUO Bacači sjenki, koji su među nagrađenima za dugotrajnu vjernost FEN-u.

Bitka_na_Neretvi_01

– FEN je mjesto radosti, oaza kazališne radosti u Hrvatskoj. Sudjelovali smo u podršci kada se pripremao ovaj Festival, kada se pojavila i potreba za tim i onda se kolegica Rajna Miloš zapravo potrudila da stvori jednu takvu oazu. Moram to nazvati oazom jer način na koji se ovdje ljude tretira i dočekuje je neusporediv sa svime ostalim što u Hrvatskoj imamo. FEN je zaista jedno mjesto gdje na koje svatko tko je dolazio, dolazi opet s radošću, kazao je Boris Bakal preuzimajući posebno umjetnički oblikovano sušilo za kosu, kao nagradu kazalištima koja su sudjelovala na svim dosadašnjim izdanjima Festivala neovisnih kazališta.

Četvrti dan Festivala neovisnih kazališta (FEN) u Opatiji, u petak 1. travnja, otvara predstava „Crvenkapica – tko se boji vuka još“ Kazališta Tvornica lutaka u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u 11 sati. U 19 sati na istom mjestu održava se predstava „U agoniji“ prema drami Miroslava Krleže, u produkciji Putujećeg kazališta – PUK. Program toga dana zaključuju „Loptice“ B Glad produkcije, s početkom u 21 sat u hotelu Imperial.

Dnevnik_jednog_ludaka_01

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: A. Saška Mutić

error: Content is protected !!