Klub liburnijskih žena liječenih od raka dojke ‘Novi život’ rezimirao dosadašnji rad te predstavio aktivnosti za 2019.

Klub „Novi život“ je osnovalo gradsko društvo Crvenog križa Grada Opatije na drugoj sjednici Odbora 20. veljače 2017. godine, a na inicijativu samih žena oboljelih od ove teške bolesti.

Opatija – Posljednja ovogodišnja radionica kluba „Novi život“ koju je u blagdanskom ozračju uz vrlo ugodnu atmosferu održao naš poznati gastronom Damir Perman, redoviti član stručnog tima kluba, održana je nedavno u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa.

Predsjednica kluba mr.sc. Sonja Bačić Požgaj je rezimirala rad kluba u 2018.g. izvještivši o održanim aktivnostima i događajima vezanim za njegov rad u protekloj godini te predstavila plan aktivnosti kluba za 2019. godinu.

Tribina

— Klub „Novi život“ je osnovalo gradsko društvo Crvenog križa Grada Opatije na drugoj sjednici Odbora 20. veljače 2017. godine, a na inicijativu samih žena oboljelih od ove teške bolesti. U 2017.godini se radilo o pilot projektu koji je bio financiran sa 34.000 kuna, a u 2018. godini program se financira sa 40.000 kuna iz proračuna Grada Opatije. Trenutno je u klub „Novi život“ učlanjeno 30 članica uglavnom s područja Liburnije što govori u prilog konstantnom povećanju broja žena kojima je ova vrsta programa od velike pomoći. Tijekom 2018. godine 2 do 3 puta mjesečno održavale su se razne radionice i aktivnosti: radionice psihosocijalne pomoći dr. Gordane Varenine, zdrave kozmetike Žakline Stroligo, domaće kuhinje Kristijana Kozmića, onkologa doc.dr.sc. Ingrid Belac Lovasić, dermatologa dr.sc. Edite Simonić, gastronoma Damira Permana, grudnog kirurga doc.dr.sc. Franje Lovasića, vještaka za utvrđivanje prava žena liječenih od raka dojke dr. Sanje Lovrinović. Održavale su se vježbe u bazenu Thalassotherapije pod vodstvom Milve Plišić, a prije svake stručne radionice viši fizioterapeut Tatjana Stakić je održavala jedan sat tjelesne aktivnosti s članicama kluba, kazala je predsjednica kluba i GD CK Opatija mr.sc. Sonja Bačić Požgaj.

Klub je prigodnim programom obilježio Dan narcisa na pet lokaliteta Liburnije kao i mjesec Ružičaste vrpce te je organizirao dvije znanstvene tribine na temu raka dojke.Predavanja prve tribine su održali prof.dr.sc. Veljko Đorđević i prof. dr.sc. Marijana Braš, predavanja druge tribine su održali doc.dr.sc. Ingrid Belac Lovasić, mr.sc. Sonja Bačić Požgaj i doc.dr.sc. Franjo Lovasić. Također se održalo i edukacijsko predavanje na temu „Ugovor o doživotnom uzdržavanju“.

S obzirom na to da se rad kluba temelji na praćenju potreba i želja samih članica redovito se nastoje osmišljavati novi sadržaji koji će obogatiti njihov društveni život pa se osim dosadašnjih radionica i aktivnosti u 2019. godini planiraju uvesti dodatni sadržaji kao što su vježbanje joge, učenje klasičnih plesova, organiziranje grupnih terapija na terenu te raznih izleta i druženja članica kluba sa srodnim udrugama i klubovima, dodala je Bačić Požgaj.