[FOTO/VIDEO] Knjiga ‘Štorije z Kastafšćini i okole’ Dragice Stanić predstavljena danas u Kastvu

-Tek kada vidimo to bogatstvo naroda, način življenja, s čuđenjem, divljenjem, smijehom ponosit ćemo se ostavštinom. Postoji nada da će se ta duhovna baština naših predaka prenašati dalje, kao što su to i oni činili, na mlađe naraštaje, u obiteljskom domu, u školama, da će biti od koristi turističkim vodičima, znanstvenicima-dijalektolozima i ostalima, etnografima, dramskim pedagozima i drugima, zaključila je na kraju Dragica Stanić.

Kastav – Udruga Čakavski senjali uz potporu Primorsko-goranske županije, Grada Kastav i pisanu potporu TD EPK Rijeka 2020 izdala je knjigu ‘Štorije z Kastafšćini i okole’ Dragice Stanić koja je predstavljena predstavnicima medija u Gradskoj vijećnici Grada Kastva.

U knjizi su, na 240 stranica, pohranjene narodne predaje iz Kastavštine i okolice na kastavsko liburnijskoj čakavštini koje su slušali i zapisali mnogi čuvari narodne usmene baštine: od Petra Zoranića, J.W Valvasora, Rudolfa Strohala, Maje Bošković- Stulli, Ivo Grohovca, Joze Vrkića do Ive Jardasa, Vladimira Nazora, Branka Fučića i mnogih drugih novijeg vremena. Zapisana su njihova djela, godinama sakupljana, izvorna i antologijska, koja su objavljena sve do polovice prošlog stoljeća, posvuda, a sada na jednom mjestu, ističu iz Grada Kastva.

-U knjizi su zapisane narodne zgode-anegdote, pričice, crtice, pripovijetke, bajke, vjerovanja i druge zmamorije, užanci, legende, dogodovštine,  one znane i manje znane, one koje su se prenašale iz koljena na koljeno, ali i iz drugih krajeva, naići ćemo na smešice koje nisu zapisane da se nekome smijemo, ali nam izazivaju podsmjeh i razmišljanje što se zapravo dogodilo, kako su to ljudi živjeli u prošla vremena i zbog čega su se tako ponašali, kazala je Dragica Stanić, zahvaljujući se I brojnim suradnicima na ovom projektu.

Gradonačelnik Matej Mostarac istaknuo je da Grad Kastav i u ovim izazovnim vremenima podupire kulturu i izdavačku djelatnost pa su u godinu dana izašle dvije značajne knjige Slovnik kasfaskega govora Cvjetane Miletić i Štorije z Kastafšćini i okole Dragice Stanić:

-Zahvaljujem svima koji uz potporu Grada rade na očuvanju našeg „ča“. Uvijek ćemo podržavati inicijative i aktivnosti koje imaju za cilj popularizaciju čakavštine među djecom i mladima. Nadležnim ministarstvima već smo uputili zahtjev za snažnije uključivanje dijalekata u popis izbornih predmeta, a nastavljamo na tom tragu pa ćemo u narednom razdoblju raditi na zaštiti naše Bele nedeje kao nematerijalne kulturne baštine, najavio je Matej Mostarac.

Urednik knjige Goran Moravček kazao je da se u njoj nalazi duša Kastva koju ne vidimo dok šećemo gradom.

-To su zaista pravi „tačići živjenja“ kako ih je nazvala Cvjetana Miletić, kazao je Moravček.

Ilustracije u knjizi  radila je Kastavka Karin Bogdanić koja trenutno živi u Australiji, Cvjetana Miletić bila je suradnica, dr.sc. Cecilija Jurčić Katunar recenzentica, doc.dr.sc. Ivana Eterović lektorica, a likovno-grafičko oblikovanje radio je Studio Fluminensiana.

-Tek kada vidimo to bogatstvo naroda, način življenja, s čuđenjem, divljenjem, smijehom ponosit ćemo se ostavštinom. Postoji nada da će se ta duhovna baština naših predaka prenašati dalje, kao što su to i oni činili, na mlađe naraštaje, u obiteljskom domu, u školama, da će biti od koristi turističkim vodičima, znanstvenicima-dijalektolozima i ostalima, etnografima, dramskim pedagozima i drugima, zaključila je na kraju Dragica Stanić.

Cijena knjige je 100 kuna, a kupiti se može u knjižari EDIT, Korzo 37 a ili naručiti na e-mail: cakavskisenjali@gmail.com ili na broj 091/7201417.

error: Content is protected !!