Komentar: U lovu na bolju startnu poziciju za prijevremene izbore bit će ključno suparnika prikazati kao ‘rušilačku ekipu’ @ Matulji

…ilustracija…

Nezavidna situacija u kojoj praktički niti jedan (grado)načelnik nema (sigurnu) većinu u Vijeću sasvim sigurno, rezultirat će zategnutim odnosima između izvršne i parlamentarne vlasti, a lako moguće i novim izbornim procesima. Nakon analize stanja u Opatiji, danas donosimo pregled situacije u Matuljima.

Matulji – Burna nedavna sjednica Općinskog vijeća pokazala je još jednom da će Matulji s ovakvom podjelom vlasti, u kojoj načelnikova opcija nema većinu u „općinskom parlamentu“, teško izgurati puni mandat. Štoviše, prilično je realno – kao i u Opatiji – očekivati skore izvanredne izbore, moguće već iduće godine, budući da je teško vjerovati da će se dva tabora uspjeti dogovoriti oko proračunskih stavki. Štoviše, Matulji su čak i izgledniji kandidat za novi izlazak na birališta – dok se u Opatiji još uvijek koliko-toliko „zaraćene strane“ drže nekih pravila pristojne komunikacije, Matuljci su odbacili pretenzije i zadržali samo tenzije.

No, dok su karte već podijeljene, pravila igre još uvijek su nepoznata. Naime, jasno je tko je na čijoj strani i s kakvim snagama raspolaže, no još uvijek se ne zna po kakvom će se zakonu izborna utakmica održavati. Trenutačno je u pripremi nova regulativa lokalne i regionalne samouprave, koja će promijeniti dinamiku odnosa između (grado)načelnika i vijećnika te vjerojatno „olakšati život“ predstavnicima izvršne vlasti koji će povlačenjem proračuna na izbore slati samo članove Vijeća.

Ipak, takva situacija neće značiti bezbrižnu odluku za (grado)načelnike, jer birači uglavnom na prijevremenim izborima kažnjavaju one koje smatraju krivcima za novi, (ne)očekivani izlazak na birališta. Također, svaki izbori predstavljaju određeni politički rizik, stoga će čelnici lokalne samouprave morati biti sigurni da su se dobro „zbrojili“ kako se ne bi za koji mjesec ponovo našli u istoj situaciji – s nenaklonjenim Vijećem, ali i bez „asa u rukavu“. Na ponovljenim prijevremenim izborima, naime, pred birače će izaći i (grado)načelnik i Vijeće.

Kako te brojke zasad izgledaju? Pa, sasvim je sigurno da je u Matuljima bilo „gusto“ na izborima, da je lako bilo moguće da koalicija SDP-PGS-IDS-HSU koja podržava načelnika Ćikovića „prebaci“ tog jednog vijećnika koliko joj sada nedostaje za većinu. Stoga je lako moguće da će se u kampanji osloniti upravo na taj argument: „Treba nam podrška u Vijeću da završimo započete projekte i zaključimo investicijski ciklus“. Osim toga, na izvanrednim izborima izlaznost je u pravilu manja, što pogoduje strankama sa snažnom biračkom bazom – SDP, PGS, IDS i HSU to svakako jesu, stoga mogu računati da će ih njihovi birači izaći podržati, iako će to biti treći izbori u tri godine.

No, s druge strane, i opozicijske su matuljske opcije pokazale da mogu računati na značajan broj glasova. Štoviše, neke od njih izborom u aktualni saziv potvrdili su ili čak pojačali svoj renome – Živi zid je prešao prag stoga će vjerojatno na sljedećim izborima privući nove birače koji su se dosad brinuli da „bacaju glas u bunar“, Akcija mladih je izborom Darjana Bukovića za predsjednika Vijeća dobila dodatnu vidljivost, a HDZ je praktički najjača samostalna opcija u Vijeću koja može računati na stabilnost svojih glasača. S ove oporbene strane nepoznanica je nezavisna ekipa koju predvodi Željko Grbac, a koja je „balansirala“ između dva i tri mjesta u Vijeću te Unija Kvarnera, nekadašnji HNS, koji je trenutačno prisutan s jednim vijećnikom, no pitanje je hoće li do izbora – ako se oni uistinu dogode na proljeće – uspjeti izgraditi dovoljnu prepoznatljivost za zadržavanje prisutnosti u Vijeću.

Ukratko, dvije strane relativno su izjednačene, a rezultati će stoga ovisiti o subjektivnom dojmu koji će jedni ili drugi uspjeti stvoriti kod birača kako bi si priskrbili ključnih pet ili deset posto biračkog tijela.

U konačnici, tako će predstojećih nekoliko mjeseci biti zapravo priprema za hvatanje čim bolje startne pozicije u izbornoj utrci, a ključno će pitanje biti koja će strana onoj suprotnoj uspjeti prišiti etiketu „remetilačkog fatkora“ i „rušilačkih snaga“ – u tom će se detalju, gotovo sigurno, kriti ključ pobjede na (vjerojatnim) prijevremenim lokalnim izborima.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!