Komunalac i Liburnijske vode zajedno ostvarili dobit od pola milijuna kuna @ Matulji

matulji_vijece_20_sjednica_2015 (2)

Prosječna plaća koju ostvaruje 132 radnika Komunalca iznosi 5,2 tisuća kuna, dok 80 radnika Liburnijskih voda u prosjeku zarađuje gotovo šest tisuća kuna. Državni prosjek je 5,5 tisuća kuna.

Matulji – Komunalne tvrtke u zajedničkom vlasništvu četiri liburnijske jedinice lokalne samouprave – Komunalac Jurdani i Liburnijske vode Ičići, svoju su prvu godinu odvojenog poslovanja završili u plusu. Dvije tvrtke nastale su iz nekadašnjeg ”holdinga” Komunalac Opatija, koji se sukladno zakonskim propisima krajem 2013. godine transformirao na način da je vodoopskrba i odvodnja odvojena u zasebnu tvrtku, ostale komunalne djelatnosti ostale su u Komunalcu, a zajedničku tvrtku Libukom upoznali su mnogi građani Liburnije makar preko ”čestitki” koje im svakog mjeseca stižu u poštanski sandučić – ova se tvrtka, naime, bavi objedinjenom naplatom i za Komunalac i za Liburnijske vode.

A naplata je bila, čini se – uspješna, sudeći prema poslovnim rezultatima za prošlu godinu koje je matuljskim vijećnicima predstavio Ervino Mrak, direktor obje tvrtke. Tako je Komunalac godinu završio s dobiti prije oporezivanja od oko 250 tisuća kuna, kao rezultatom prihoda od 31,3 milijuna kuna i rashoda od 31,05 milijuna kuna. Najveći trošak pritom su bile plaće ukupno 132 radnika Komunalca, koje u ukupnom iznosu od gotovo 13,5 milijuna kuna iznose 43 posto ukupnih troškova društva. Ipak, prosječna plaća u Komunalcu znatno je manja od plaća u javnoj upravi, pa čak i od prosječne plaće u Hrvatskoj koja iznosi 5.533 kune, budući da je njen iznos bio 5.254 kune.

Ervino Mrak

Ervino Mrak

Pozitivan rezultat zasluga je Radne jedinice Usluge koja obuhvaća komunalne djelatnosti od pometanja i čišćenja ulica do upravljanja grobljima i koja je lani ostvarila plus od 1,2 milijuna kuna, dok je Radna jedinica Održavanje, uposlena uglavnom na građevinskim poslovima, ostvarila gubitak od 950 tisuća kuna.

– Prošla godina bila je prilično aktivna, pripremali smo nove investicije među kojima se ističe obnova Osojnice, a dobra vijest jest da bi taj posao mogao proći bez troškova za jedinice lokalne samouprave ukoliko se uspije osigurati financiranje od strane fondova Europske unije. Oni bi platili 85 posto, a Fond za zaštitu okoliša preostalih 15 posto, kazao je direktor Ervino Mrak.

Liburnijske vode imale su nešto veći pozitivni saldo na kraju godine – kada se od prihoda u visini 41,3 milijuna kuna oduzmu rashodi od oko 41 milijun kuna, dobit prije oporezivanja iznosi oko 300 tisuća kuna. Ukupni trošak plaća u ovoj je tvrtki nešto manji nego u Komunalcu, iako 80 zaposlenika ima veću prosječnu plaću od svojih kolega, i zarađuju prosječno 5.963 kune. Ukupan trošak plaća stoga je gotovo 9,5 milijuna kuna ili 23 posto ukupnih troškova Liburnijskih voda. Za prihode tvrtke odgovorna je usluga vodoopskrbe koja društvo ostavlja u plusu od 2,7 milijuna kuna, dok ostale djelatnosti donose gubitke – odvodnja minus od 600.000 kuna, a pročišćavanje otpadnih voda od 1,8 milijuna kuna.

– Od nekadašnjih uvoznika vode iz Slovenije, zahvaljujući investicijama u transportni cjevovod Rupa – Brce počeli smo izvoziti vodu u Ilirsku Bistricu, što nam je dalo i mogućnost da slovensku vodu dobijemo po povoljnijim uvjetima, čak po boljoj cijeni nego vodu iz Rijeke.

Stoga, budući da je tržišna utakmica, logično je da nećemo uzimati vodu iz Rijeke po cijeni od 4,60 kuna po kubiku i pumpati je uz dodatni trošak od 2 kune po kubiku, nego ćemo uzimati vodu iz Slovenije koja nas dođe 3,70 kuna, objasnio je Mrak.

Na to je reagirao vijećnik HDZ-a Robert Matulja, tvrdnjom da više plaća račune za vodu nego za struju, ”što je apsurd” i pitanjem zbog čega nisu računi manji ako je voda u nabavi jeftinija.

– Pojeftinio je samo dio vode koji uvozimo iz Slovenije, koji je zanemariv u odnosu na ukupne količine, stoga nismo mogli sniziti konačne cijene. Bojim se da će cijena vode i u budućnosti rasti, kazao je Mrak.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!