Komunalac i Matulji nabavili spremnike za miješani otpad – Besplatna podjela građanima kreće od ponedjeljka

Načelnik Ćiković objasnio je kako se radi o spremnicima za miješani, odnosno nekorisni otpad, dok će reciklabilni otpad građani odlagati kao i dosad, u narančastim vrećicama, dok Fond za zaštitu okoliša ne provede natječaj za nabavku i tih spremnika.

Matulji – Novi spremnici za mješoviti komunalni otpad za područje Matulja stigli su u Komunalac, gdje će njihova podjela građanima Matulja krenuti s idućim ponedjeljkom, 18. veljače. Istaknuto je to na konferenciji za medije na kojoj su sudjelovali matuljski načelnik Mario Ćiković i zamjenik Bruno Frlan, direktor Komunalca Ervino Mrak te rukovoditelj radne jednice Usluge Duško Kulaš.

– Kako nas je Fond za zaštitu okoliša u 11. mjesecu lani obavijestio da neće provoditi nabavku spremnika za miješani otpad, tako smo mi rebalansom osigurali sredstva u proračunu za kupnju kanti. Komunalac je proveo postupak nabave i kante su već stigle, stoga pozivamo građane Matulja da dođu i preuzmu ih, rekao je načelnik Ćiković.

Objasnio je kako se radi o spremnicima za miješani, odnosno nekorisni otpad, dok će reciklabilni otpad građani odlagati kao i dosad, u narančastim vrećicama, dok Fond za zaštitu okoliša ne provede natječaj za nabavku i tih spremnika.

– Dosad su Matuljci obje vrste otpada odlagali u vrećice, a to im je pomoglo da uvide koliko otpada tjedno stvaraju te koja će im veličina spremnika biti optimalna, budući da se kod preuzimanja plaća puni volumen spremnika, rekao je Ćiković.

Podjela će se odvijati svakog radnog dana, počevši u ponedjeljak 18. veljače, u vremenu od 7.30 do 14.30, a Kulaš je kazao kako će onim građanima koji sami ne mogu preuzeti spremnike, Komunalac organizirati njihovu dostavu.

– Dio građana već je ispunio upitnike o veličini spremnika, a njih ćemo posebno pozivati prema rasporedu, kako se ne bi stvarele veće gužve i kako bi se izbjeglo nepotrebno čekanje, objasnio je Kulaš.

Mrak je dodao kako su se građani, sudeći prema anketama, većinom opredijelili za kante manjih volumena, odnosno one od 40 i 60 litara zapremine. Uz ove dvije veličine, mogu se izabrati spremnici volumena od 90, 120 i 240 litara za domaćinstvo, a Mrak je istaknuo kako se pokazalo da je dobar omjer veličine spremnika otprilike 20 litara po članu domaćinstva.

 

error: Content is protected !!