Komunalac opet postao kamen razdora u dobrosusjedskim odnosima s Opatijom @ Matulji

komunalac_mrkat

Pred vijećnicima je težak izbor – ili će sudjelovati u kreditu kupnje zemljišta Metala, ili će izgubiti dio udjela u vlasništvu Komunalca, što bi Opatiji moglo omogućiti da postane većinski vlasnik tvrtke. U svakom slučaju, neovisno o tome govorili iz pozicije ili opozicije, vijećnici su izrazili nezadovoljstvo svojim južnim susjedom koji ih je ultimatumom prisilio na izbor između dva zla.

Matulji – Trebaju li stanovnici Matulja plaćati dio troškova izgradnje opatijske sportske dvorane? Članovi Općinskog vijeća Matulja nisu na svojoj nedavnoj sjednici uspjeli pronaći odgovor na ovo pitanje, stoga je konačna odluka o tome hoće li Općina preuzeti dio troškova kredita preseljenja liburnijskog komunalnog poduzeća iz Opatije na teren bivšeg Metala u Jurdanima – kako bi se na opatijskoj Lipovici napravilo mjesta za gradsku sporstku dvoranu – prebačena za posljednju ovogodišnju sjednicu Vijeća koja će se održati u prosincu.

Željko Grbac

Željko Grbac

Pred vijećnicima je, međutim, težak izbor – ili će sudjelovati u kreditu kupnje zemljišta Metala, ili će izgubiti dio udjela u vlasništvu Komunalca, što bi Opatiji moglo omogućiti da postane većinski vlasnik tvrtke. U svakom slučaju, neovisno o tome govorili iz pozicije ili opozicije, vijećnici su izrazili nezadovoljstvo svojim južnim susjedom koji ih je ultimatumom prisilio na izbor između dva zla.

– Grad Opatija traži od nas, Lovrana i Mošćeničke Drage da sudjelujemo, zajedno s njima, u troškovima otplate kredita kojim je Komunalac kupio zemljište Metala u Jurdanima. Kada se govorilo o selidbi Komunalca iz Opatije, skupština društva odlučila je da se troškovi kupnje terena financiraju prodajom terena iznad Nove ceste u vlasništvu tvrtke, a kako je Opatija žurila s izgradnjom sportske dvorane i tražila da se to obavi čim prije, potpisala je s Komunalcem ugovor po kojem će Opatija snositi troškove kredita ukoliko se teren ne bude mogao prodati jer nije na vrijeme donesen prostorni plan, ili zato što nema interesa na tržištu. Međutim, dogodila se treća situacija – država je ”uzela” taj teren, i ostao je kredit koji je trebalo platiti, objasnio je ”genezu” problema načelnik Mario Ćiković.

Prva rata kredita, u iznosu od 1,8 milijuna kuna godišnje, dospjela je lani, i podmirio ju je Grad Opatija. No, ove godine traži da se u plaćanje kredita uključe i ostali suvlasnici tvrtke, ili da prihvate da svoje uplate Grad Opatija unese kao temeljni kapital tvrtke, te tako dokapitalizacijom poveća svoj udio. Prema izračunima, budući da je temeljni kapital Komunalca trenutačno 19 milijuna kuna, u toj situaciji Opatija sa 42 narasla na nešto više od 50 posto vlasništva, dok bi ostale tri općine zajedno postali ”manjinski partneri”.

Mario Ćiković

Mario Ćiković

– Ukoliko se odlučimo na to, morat ćemo u proračunu pronaći još oko 900 tisuća kuna za otplatu tog kredita, a za sljedeću godinu inzistirat ćemo na tome da se kredit financira prodajom imovine Komunalca, zaključio je Ćiković, te otvorio raspravu u kojoj niti članovi kluba vladajućih, niti opozicija, nisu štedjeli svoje susjede.

– Interesantno je da mi to dobivamo na stol pred kraj godine i moramo na brzinu odlučiti, a nas je Opatija godinama zavlačila za dokapitalizaciju tvrtke. Takvo ponašanje ne smijemo dozvoliti, kazao je Ivan Črnjarić (HNS), a Robert Matulja (HDZ) dodao je da se takve opatijske ”ucjene” već godinama događaju u zajedničkoj firmi.
Svi vijećnici, zapravo, izrazili su stav da ne žele da jedna jedinica lokalne samouprave postane većinski vlasnik zajedničke tvrtke, ali i da jednako tako ne žele plaćati tuđe troškove, stoga je neizvjesno u kojem će smjeru otići odluka na sljedećoj sjednici.

– Zač se Komunalac selil, zato ča je nan tamo smetal? Ne, nama smeta Osojnica, na ku se dvajset let voze smeti, a ka va temeljnemu kapitalu vredi samo sto hiljad marak. I ča gubimo ako nan se smanji udio za par postotaka? Niš. Će se Komunalac preselit? Neće. A ako je Opatija otela dvoranu, sada neka i plati, zaključio je u emotivnom govoru nezavisni vijećnik Željko Grbac.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!