Konačni rezultati izbora: Lovran najstabilniji, ostali (grado)načelnici bez većine u Vijeću @ Liburnija

Vijeća će u idućem mandatu biti ključni faktor stabilnosti vlasti, a u Kastvu, Opatiji i Matuljima važnu ulogu igrat će opozicija, dok je jedino lovranski načelnik Bojan Simonič, čini se, uspio dogovoriti stabilnu većinu.

Opatija, Kastav, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga – Glavna priča izborne noći bila je tijesna pobjeda Ive Dujmića nad Fernandom Kiriginom u Opatiji, u borbi koja je izrazito mobilizirala birače i podijelila grad. Potvrđuje to neočekivano visoka izlaznost za drugi krug, jer na birališta je izašlo gotovo 45 posto birača, ali i razlika od svega pedesetak glasova u korist aktualnog gradonačelnika.

U igri takvih brojki 52 glasa ne čini se mnogo, no bilo je i više nego dovoljno da si Dujmić upiše treći gradonačelnički mandat, prvi koji će provesti kao nezavisni kandidat. Međutim, iako je odluka o gradonačelniku donesena, činjenica da Dujmić nema većinu u Vijeću učinit će naredne mjesece zanimljivima. Naime, nezavisna lista koju je predvodio novi-stari gradonačelnik osvojila je šest mjesta u Vijeću, što znači da joj nedostaju tri vijećnika kako bi imala minimalnu prednost nad oporbom. Zasad se taj zadatak čini nedostižnim – Dujmić je kazao kako neće surađivati s HDZ-om jer se smatra ljevičarem, a s druge strane, koalicija predvođena SDP-om sa sedam vijećnika i Akcija mladih sklopili su čvrst ugovor o stabilnoj većini. U takvoj situaciji, kada postoji ”kohabitacija” izvršne i parlamentarne vlasti, otvara se prostor za međusobnu kontrolu političkog djelovanja, ali i za kompromis kod ispunjavanja obećanja danih biračima. Pritom Vijeće kontrolira dvije ključne poluge za lokalnu zajednicu, ali i za potencijalne koruptivne aktivnosti – to su proračun i prostorni planovi, dok će gradonačelnik imati prilike kadrovirati u gradskih tvrtkama i ustanovama.

Jako tijesna utrka vodila se i u Kastvu, gdje je Matej Mostarac (SDP) za svega četrdesetak glasova nadjačao kandidata Akcije mladih Davora Jurčića koji je svoju stranku doveo do povijesnog uspjeha u ”gradu na brege”, jer osim izvrsnog rezultata u borbi za gradonačelnika, AM je osvojila i četiri mandata u Vijeću. Još četiri dodao je HDZ, dok osam s druge strane ima koalicija SDP-a i šest stranaka. Presudan glas imaju Reformisti, koji su već tražili mjesto predsjednika Vijeća, no s ozbirom da su najavili da će biti ”korektivan” faktor u Vijeću, ne treba očekivati da će se zalagati za nove izbore. To, međutim, ne znači ”lagodan život” za Mostarca, kakav je imao njegov prethodnik Ivica Lukanović s velikom većinom u gradskom parlamentu, nego teške pregovore i dogovore oko svake važnije odluke.

Niti Matulji nemaju ”čistu situaciju” u Vijeću. Mario Ćiković najuvjerljivije je u drugom krugu stigao do novog mandata na čelu Općine, no pitanje je kako će ”posložiti” vijećničke ruke. Koalicija SDP-PGS-IDS-HSU ima osam vijećnika, a pet opozicijskih lista (HDZ, AM, ŽZ, NL Željko Grbac i HNS) ukupno devet. Prema neslužbenim informacijama iz oporbenih redova, velik dio oporbe odlučio se okrupniti i svoriti opozicijsku bazu, no postoji još prostora za vladajuću opciju za pregovore oko nedostajuće ”devete ruke”. U svakom slučaju, neovisno o tome dogovori li devetog vijećnika ili mu to ne uspije, Ćiković će također imati ”problematično” Vijeće, no na tu je situaciju navikao jer ju je ”proživio” već u prvom mandatu kada je četiri godine bio na čelu ”manjinske vlade”.

Konačno – Lovran, koji je, čini se, od ”problematičnog djeteta” ispao najstabilnija točka na političkoj karti Liburnije. Bojan Simonič (AM-LIST-HNS) izvojevao je pobjedu nad protukandidatom Božidarom Spasojevićem (SDP-HSU-PGS-HSS), a prema informacijama kojima raspolažemo, imat će i mirnu većinu u Vijeću.

Davor Žic / PodUčkun.net