Koncert ‘’International Youth Music Concert“ okupit će mlade glazbenike iz Švicarske, Južnoafričke Republike i Hrvatske @ Opatija

...ilustracija....

…ilustracija….

Gosti iz Švicarske predstavit će se filmskom i zabavnom glazbom, svoju tradicionalnu glazbu predstavit će gosti iz Južnoafričke Republike dok će se učenici Glazbene škole “Mirković”, koja je domaćin ovog međunarodnog glazbenog susreta, predstaviti klasičnom glazbom.

Opatija – Glazbena škola “Mirković” organizira koncert koji će okupiti mlade glazbenike iz Švicarske, Južnoafričke Republike i Hrvatske. Koncert će se održati u četvrtak, 13. travnja s početkom u 17 sati, u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji.

Gosti iz Švicarske predstavit će se filmskom i zabavnom glazbom u izvedbi orkestra limene glazbe (Cadets de Geneve) iz Geneve, dok će se gosti iz Južnoafričke republike (Pretorija) predstaviti nastupom dvaju zborova – Springfield Convent school choir i South African College High School Choir – koji će izvoditi afričku glazbu. Glazbena škola “Mirković” iz Opatije, koja je domaćin ovog međunarodnog glazbenog susreta, predstavit će se klasičnom glazbom koju će izvesti učenici – solisti na klaviru: višestruko nagrađivani Silvestar Pulić i Massimiliano Marcel koji pohađaju matičnu školu u Opatiji te učenici Ante i Roko Šupraha, Lana Rukavina i Tomas Prtorić iz područnog odjela GŠ “Mirković” iz Novalje. Mladi gosti iz inozemstva boravit će nekoliko dana u periodu uskršnjih praznika na području Opatije i okolice te se upoznati s ljepotama našeg kraja. Ulaz na koncert je slobodan, poručili su organizatori.

international youth music koncert hotel kvarner 2017

Cadets De Genève iz Švicarske osnovani su 1889. godine. Djeluju kao glazbena škola za učenike od 5. do 20. godine a svi učenici sviraju u jednom od tri orkestra, a članom se postaje kad dobiju sviračko odijelo. U Cadets de Geneve upisano je oko 200 učenika, a od toga oko 120 učenika imaju odijelo (od 8 do 20 god). Orkestri sviraju gala koncerte, parade, nastupaju u školama u kantonu Geneve, po Švicarskoj i inozemstvu. Do sada su Cadets de Geneve nastupali u SAD-u, Kanadi, Danskoj, Velikoj Britaniji, Novoj Škotskoj – Kanada, Europaparku Francuske i Njemačke, Švedskoj, Kini te 2017 u Hrvatskoj.
Na njihovom repertoaru je glazba svih stilova i žanrova. Financiraju se od školarina aktivnih članova, vladinih i lokalnih subvencija kantona i općine Geneve te donacija.

Springfield Convent School’s Chamber Choir sastoji se od 20 djevojaka od 13-18 godina, a odabrane su iz velikog školskog zbora. Njihov repertoar uključuje djela od renesanse do suvremenih autora kao što su afrički skladatelji iz Cape Towna (Hendrik Hofmeyr i Peter Klatzow). Zbor redovito nastupa na liturgijama i školskim festivalima.

The South African College High School Choir (SACS) važan je dio glazbenog odjela srednje škole, a čini ga 80-tak članova koji kontinuirano razvijaju entuzijazam i ljubav prema pjevanju. Među članovima vlada pozitivna atmosfera jer njeguju zajedničko pjevanje i strast prema glazbi. Svake godine zbor održava audiciju za nove dječake koji napune 8 godina. Njihov repertoar uključuje klasičnu i filmsku glazbu, tradicionalnu afričku glazbu i popularne pjesme raznih stilova. Pjevaju na raznim jezicima skladbe od lokalnih pa do međunarodno poznatih autora.

U glazbenoj školi “Mirković” školuju se djeca od 5-7 godina u programu predškolskog glazbenog obrazovanja, a od sedme godine i stariji pohađaju osnovnu glazbenu školu. Nakon završene osnovne glazbene škole učenici mogu dalje nastaviti školovanje u Srednjoj glazbenoj školi “Mirković”. Gš Mirković nudi i tečajeve za sve one koji nisu u mogućnosti redovito pohađati nastavu škole ili za starije polaznike. Učenici ove škole do sada su ostvarili više od 170 nagrada na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima. Škola djeluje od 1995. godine u Opatiji ali i u područnim odjelima Malinska na otoku Krku te u Novalji na otoku Pagu.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!