Koncert: Smoothead, Telefon Blues Band i Angela Brown Band @ Kastav

Angela Brown

Kastav Blues Festival, kao jedinstvena manifestacija ovoga profila na našem području, okuplja eminentna svjetska imena blues glazbene scene, a nastala je u čast Philadelphia Jerry Ricksa.

Kastav – Nakon sinoćnje glazbeno – dramske predstave ‘Billie Holliday’, večeras, s početkom u 21 sat, na Trgu Fortica, nastupit će Smoothead, Telefon Blues Band i Angela Brown Band.

Smoothead

Angela Brown jedna je od trenutno najistaknutijih autentičnih pjevačica bluesa, rođena u Chicagu 1951. Pjevati je počela u dječjim zborovima, još neodlučna da se posveti tom zvanju. No njezin kasniji uspjeh u mjuziklu The Little Dreamer, posvećenu legendarnoj pjevačici bluesa iz dvadesetih godina, Bessie Smith, bio je čini se presudan te će nadarena Angela Brown pristupiti blues i jazz-grupi pijanista Erwina Helfera Chicago All Stars. S tim sastavom postići će i prve međunarodne uspjehe nastupajući i u brojnim europskim zemljama. Relevantni festivali jazza u Montreuxu i Asconi te svakako najveći europski North Sea Jazz Festival u Den Haagu u svojim su programima također ugostili Angelu Brown, a njezini redovito uspješni nastupi zabilježeni su i na drugim brojnim europskim pozornicama jazza i bluesa. Angela Brown pjevačica je snažna glasa i istančana osjećaja za blues, balade i swing. Rese je sve odlike rasna crnačkog interpreta i baš je ta autentičnost jedan od najvažnijih elemenata koji, dakako uz određenu egzotiku, tu vokalisticu svrstava među vodeće u tom žanru izvođenja. To će potvrditi i pažljivo odabran repertoar pjesama, odabran za jedno od njezinih najnovijih i do sada najuspjelijih diskografskih izdanja, nazvana jednostavno Live.

Smoothead (Rijeka) muzičar-one man band iz Rijeke. Dio je Cigar Box Revolution pokreta koji je obilježio povratak izvornih cigar box gitara koje su se pojavile još davne 1840. godine i odigrale veliku ulogu u povijesti bluesa. Ujedno je i graditelj autentičnih jednožičanih (diddley bow), dvožičanih i trožičanih cigar box gitara te suitcase bubnjeva. Svi instrumenti s kojima nastupa vlastite su izrade. Repertoar seže u davna vremena ropstva i slave songova na najprimitivnijim instrumentima preko delta bluesa sve do sveprisutnijeg pokreta u Engleskoj – Punk Bluesa.

Telefon Blues Band

Telefon Blues Band, koji ove godine slavi 25. obljetnicu svog postojanja, jedan je od najatraktivnijih blues sastava hrvatske klupske scene. Čine ga veterani glazbenici domaće rock scene; gitarist Vedran Božić, basist Tomas Krkač, bubnjar Slavko Pintarić – Pišta i usnoharmonikaš Neven Mijač.

Kastav Blues Festival, kao jedinstvena manifestacija ovoga profila na našem području, okuplja eminentna svjetska imena blues glazbene scene. Nastala je u čast Philadelphia Jerry Ricksa, jednog od najeksponiranijih predstavnika tradicionalnog bluesa (country-blues) i posljednje veze s tzv. prvom generacijom blues glazbenika, koji je za posljednje počivalište odabrao upravo Kastav.

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!