Koncert u čast Ernőa Dohnányija

laslo_smOpatija – Ovaj četvrtak, 6. svibnja 2010., u vili Angiolini s početkom u 20,30 sati održat će se koncert istaknutog mađarskog pijanista Lászlóa Baranyayja, koji će izvoditi djela kompozitora Ernőa Dohnányija, a povodom 50. godišnjice smrti kompozitora.
Laszlo Baranyay diplomirao je na Akademiji Ferenz Liszt u Budimpešti kod prof. Imre Ungara. Studij nastavlja na Centralnom konzervatoriju Čajkovski u Moskvi pri znamenitom pijanistu i pedagogu Stanislavu Neuhausu, a zatim u Švicarskoj kod pijanista Gezi Anda. Laureat je brojnih međunarodnih pijanističkih natjecanja (Enescu – Bukurešt 1967., Schumann – Zwickau 1969., Listz – Bartok – Budimpešta 1971.).
Kao solist i komorni glazbenik održavao je konerte po Europi, Aziji i Americi.
Njegov širok repertoar solističke i komorne klavirske literature uključuje između ostalog i 39 klavirskih koncerata. Za svoju koncertnu djelatnost 1992. godine dobio je najviše mađarsko državno odlikovanje Ferenz Liszt. Od 1973. godine predaje na Akademiji Ferenz Liszt u Budimpešti. Svoj pedagoški rad proširio je i na majstorske tečajeve gdje radi s talentiranim mladim pijanistima koje održava u Mađarskoj, Poljskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu i drugdje. Mnogi njegovi učenici postigli su izvanredne uspjehe na međunarodnim natjecanjima.
Na koncertu će se izvoditi slijedeći program:
– Pastorale
– Rapsodija u C-duru op.11
– Zimske priče op.13
– 6 djela za glasovir op.41
– Ruralia Hungarica op.32 (2,5,7)
Koncert se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Opatije Ive Dujmića i veleposalnika Republike Mađarske u Hrvatskoj dr. Pétera Györkösa.
Ivan Mellor

error: Content is protected !!