ERSTE AD

Konestabo i Alkier: Nedopustivo je ženu svoditi na ulogu inkubatora @ Opatija

alkier_konestabo_hns_pobacaj_01

Osvrćući se na poljski ”crni ponedjeljak” i molitelje ispred Vukovarske bolnice predsjednica Ženske inicijative, Romina Alkier naglasila je kako je zadiranje u privatni život pacijentica i stigmatiziranje njihove odluke suprotno sekularnom karakteru ove države.

Opatija – Žene nisu inkubatori i moraju imati pravo na izbor, poručile su članice Ženske inicijative Istarsko-primorsko-goransko-ličko-senjskog regionalnog saveza Hrvatske narodne stranke-liberalnih na konferenciji za medije održanoj jučer u Opatiji.

Osvrćući se na poljski ”crni ponedjeljak” i molitelje ispred Vukovarske bolnice predsjednica Ženske inicijative, Romina Alkier naglasila je kako je zadiranje u privatni život pacijentica i stigmatiziranje njihove odluke suprotno sekularnom karakteru ove države. Uloga žene svodi se ulogu inkubatorice, što vodi daljnjoj eroziji već krnjih ženskih prava.

Broj pobačaja u stalnom je padu pa se tako 2015. godine na inducirani prekid trudnoće odlučilo 3.002 žene. Bez obzira na to koji njihovi razlozi bili, pravo na izbor mora postojati, nadodala je Barbara Konestabo, tajnica regionalnog saveza i poručila kako stav da ne postoji ljudsko pravo žene na odluku o abortusu, već samo pravo na život, obezvređuje i omalovažava sve žene.

– Ponekad, kada slušate argumente tzv. pro life pokreta, čini se da oplođena jajna stanica ima puno veća prava nego osoba koja je nosi. Naravno, nama nije cilj poticati pobačaj, već naglasiti da žene moraju imati mogućnost vlastitog odlučivanja o svojoj maternici i tijelu, zaključile su Konestabo i Alkier, razočarane zbog činjenice da se u 2016. godini još uvijek razgovara o ovim temama.

Istaknule su kako je ulaganje u edukaciju mladih te spolni i građanski odgoj neophodno kako bi seksualna kultura postala sastavni dio njihova života.

– Pitanja o kontracepciji i metodama zaštite, opasnostima i rizicima, ali i odgovornosti spolno zrele osobe, ona su na koja se odgovore mora dati mladima na vrijeme. Upravo tako moći ćemo utjecati na smanjenje stope pobačaja, kazale su Alkier i Konestabo.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!