FOTO Konferencija o razvoju otoka: Ulaganje u otoke se isplati iako je u startu sve 30 posto skuplje @ Opatija

Ove je godine turistički promet zabilježen na 48 otoka, a vrlo je sličan lanjskom kada je na otocima zabilježeno 3,3 milijuna turista i 26 milijuna noćenja. Time je upravo na otocima ostvareno 26 posto svih hrvatskih noćenja. Fotogaleriju s konferencije pogledajte na ovom linku

Opatija – Često mi postavljaju pitanje – isplati li se ulagati u otoke? Silno me ljuti to pitanje jer i sami ovdje izneseni statistički podaci dovoljno govore kako je ulaganje u otoke itekako isplativo, rekao je ministar turizma Gari Cappelli sudjelujući danas na svečanom otvorenju konferencije “Razvoj otoka” koja se održavala u Opatiji u organizaciji Novog lista. Riječ je o skupu koji je na jednom mjestu okupio impresivnu listu sudionika s ciljem približavanja javnosti odredbi novog Zakona o otocima i inicijativa kojima je zadatak pomoći daljnjem razvoju mnogobrojnih hrvatskih otoka.

Ipak, Cappelli je priznao kako je ulaganje na otocima nepovoljnije nego na „kopnu“.

– Istina, i sam se divim investitorima u otoke jer ulaganje na njih je u startu 30 posto skuplje. Kad je riječ o Vladi čiji sam član, ona itekako prepoznaje problematiku otoka te čini sve da i novim Zakonom poboljša život na njima. Velika su ulaganja u infrastrukturu otoka, u rive i rivice, čak i u situacijama kada je na pojedinim otocima svega nekoliko stanovnika. No, to je upravo pokazatelj investicijskog zamaha u otoke čime se ubrizgava nadu u bolju budućnost života na otocima ( jer bolje povezivanje znači i obnovu života. Velik i često istican problem na otocima je i demografska obnova, a njezin najvažniji temelj je – zapošljavanje. Rekao bih kako je upravo zapošljavanje na otocima najvažnija demografska mjera. Nju pak mogu osigurati samo investicije, tako da bi to u jednom sažetom obliku bio moj odgovor na pitanje – isplati li se ulagati u otoke, rekao je Cappelli.

U nastavku programa, ministar Cappelli sudjelovao je na panel raspravi posvećenoj održivom razvoju otoka. Uz ministra Cappellija, panelisti su bili pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Tajana Huzak, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta, ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paula Vidović, predsjednik Uprave Jadranka d.d. Sanjin Šolić te Vesna Barlović iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Konferencija o razvoju otoka održana je ususret prvoj sjednici Vlade na otoku uopće, a koja će se održati 26. listopada na Hvaru te koja će biti posvećena razvojnoj politici na otocima i njihovom turizmu.

Ove je godine turistički promet zabilježen na 48 otoka, a vrlo je sličan lanjskom kada je na otocima zabilježeno 3,3 milijuna turista i 26 milijuna noćenja. Time je upravo na otocima ostvareno 26 posto svih hrvatskih noćenja.

Otoci ostvaruju 18 posto dolazaka, a ono što je posebno zanimljivo – boravak turista na otocima dva je dana duži nego u kopnenim turističkim središtima. Na otocima je zastupljeno 474 tisuće kreveta, što je trećina smještajnih kapaciteta Hrvatske. Dominantni smještajni kapaciteti na otocima su u kućnoj radinosti, a lider otočnog turizma na Jadranu je otok Krk. Otoci 68 posto prometa ostvaruju ljeti, u punoj sezoni što je sedam posto više od ostatka Hrvatske.

D. Ž. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!