Kontra susjedima – Vijećnici odbili podržati ulazak u riječku urbanu aglomeraciju @ Matulji

matulji_vijece_20_sjednica_2015 (2)

Na sjednici Vijeća održanoj u utorak poslijepodne – koja se protegnula sve do večernjih sati usprkos činjenici da su na dnevnom redu bile svega tri točke – u burnoj raspravi većina je vijećnika presudila da ne žele ulaziti u novu ”zajednicu” sa susjednim gradom.

Matulji – Urbana aglomeracija Rijeka ipak će u svoju bitku za sredstva EU morati bez Matulja. Na sjednici Vijeća održanoj u utorak poslijepodne – koja se protegnula sve do večernjih sati usprkos činjenici da su na dnevnom redu bile svega tri točke – u burnoj raspravi većina je vijećnika presudila da ne žele ulaziti u novu ”zajednicu” sa susjednim gradom.

Mario Ćiković

Mario Ćiković

Za razliku od prošle sjednice na kojoj je suradnja s Rijekom također odbačena zbog premalo informacija, ovog puta vladajući su se potrudili na sjednicu dovesti ljude koji će dati odgovore na pitanja vijećnika.

– Četiri najveća hrvatska grada – Rijeka, Osijek, Zagreb i Split pozvani su da sa svojim susjedima formiraju takozvane urbane aglomeracije. Ta četiri grada konkurirat će za nositelje provedbe mehanizma ITU (integrirana teritorijalna ulaganja) mehanizma Republike Hrvatske do 2020. godine, što je jedan novi mehanizam ne samo za Hrvatsku nego i za stare članice EU. Cilj je stvoriti program zajedničkog razvoja i nominirati projekte koje planiramo razvijati na svome području, a možda i neke zajedničke projekte. Trenutačno u aglomeraciji uz Rijeku sudjeluje osam jedinica lokalne samouprave, a dosad je definitivno ”ne” rekao Bakar iz političkih razloga, kao i Općina Jelenje, kazala je u uvodu Nataša Zrilić, viša savjetnica gradonačelnika Grada Rijeke, objasnivši kako organizacija aglomeracije ne mijenja teritorijalni ustroj Hrvatske niti briše administrativne granice između Rijeke i susjeda.

Načelnica sektora za regionalnu politiku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Franka Vojnović kazala je kako je Hrvatskoj na raspolaganju 345 milijuna eura koja će pripasti projektima ostvarenima u sklopu urbanih aglomeracija.

Robert Matulja

Robert Matulja

Jedan od projekata, kako je spomenuo načelnik Mario Ćiković, jest i brza pruga od Škrljeva do Jurdani, koja je apsolutno program za koji je zainteresirana većina članova aglomeracije, a tu je i vojarna u Šapjanama, pa i TIBO 3. maj, odnosno njegova obnova i prenamjena…

Ulazak u aglomeraciju uime HNS-a kao člana vladajuće koalicije, podržao je i njegov predsjednik Marin Klanac, kazavši da se radi o ”bitnim stvarima za budućnost Matulja”, a podršku su dale i ostale stranke vladajuće koalicije.

– Za ući u ovakvu aglomeraciju morate imati jakog načelnika koji će štititi interese Općine Matulji prema drugim gradovima i općinama, a mi već 20 godina takvog nemamo. Nama drugi upravljaju, nama jedan Dujmić cestu zatvara, a koliko tek za Autotrolej izdvajamo. Riječka voda je dvostruko jeftinija nego što ju mi plaćamo, riješimo najprije te stvari, pokažite nam malo ljubavi pa ćemo onda ući u savez s vama, poručio je vijećnik HDZ-a Robert Matulja, iznijevši svojevrsni stav oporbe.

Konačna ”presuda” ostala je u rukama PGS-a, čiji su se vijećnici na koncu ipak svrstali na stranu opozicije…

– Mi smo puno razmišljali o ovome. Nije nam upitno da se mora razviti suradnja lokalnih jedinica koje će dobiti bolju kvalitetu javnih projekta ako se udruže. Međutim, nemojte nas svrstavati u nekakav ustroj ako to do kraja nije sve razrađeno kako bi trebalo. Pričate o strategiji, o projektima, pa smatram da je trebalo prvo izaći s idejama pred nas. Jer što ako prođu neki projekti koje mi ne želimo? Koliko će to opteretiti naš proračun? Ja to ne vidim, a neće sve biti financirano iz fondova EU, kazao je vijećnik PGS-a Hari Jurdana, nakon čega niti upozorenje i ”vapaj” načelnika Ćikovića da Matulji imaju šansu sudjelovati u podjeli 345 milijuna eura u narednih pet godina nisu bili dovoljni da se okupi većina koja će reći ”da” ulasku Matulja u urbanu aglomeraciju Rijeka.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!