Koreanci zainteresirani za Miklaviju i Brajdicu: Direktori iz Samsunga i Maerska obišli Rijeku i Matulje

Koreanci zainteresirani za Miklaviju i Brajdicu: Direktori iz Samsunga i Maerska obišli Rijeku i Matulje

Park, Perčić, Shin i John prilikom obilaska Miklavije

Korejske tvrtke imaju proizvodne pogone diljem srednje Europe, a njihova ulaganja u te proizvodne pogone dosežu iznose i do 2 milijarde eura po tvornici.

Rijeka/Matulji – Hoće li Rijeka i Matulji postati epicentar korejskog ulaganja u Hrvatsku? Takav scenarij nije nerealan, što potvrđuje i činjenica da smo nedavno zatekli visokorangirane direktore iz korporacija Samsung i Maersk u obilasku terena, uz direktora operative tvrtke Maersk Croatia Roberta Perčića kao vodiča lokalnim terenom.

Da interes za ulaganjem postoji, potvrđuju i imena gostiju – Brajdicu i Miklaviju razgledali su Yungbum Park, glavni direktor tvrtke Samsung SDS, unutar korporacije Samsung zadužene za logistička rješenja i inovacije, koja zapošljava 23 tisuće ljudi i ostvaruje promet preko 750 milijuna eura godišnje, Jonghun Seo, glavni direktor tvrtke korejskog špeditera HTNS za srednjeeuropsko tržište te Youn Shik Shin direktor za korejske stranke u Europi unutar korporacije Maersk. Godišnje te stranke s Maerskom odrade oko 200 tisuća TEU prometa, dok je, za usporedbu, u rekordnoj 2018. godini riječki terminal ostvario nešto manje od 105 tisuća TEU. Uz njih i Perčića, sastanku je prisustvovao i Ivić Vodopija, generalni direktor brodara Maersk Croatia, zaduženog za kopneno, pomorsko i logističko poslovanje korejskog diva u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori i Albaniji.

– S korejskim predstavnicima započeli smo suradnju još pred 2 godine. U trenucima kada Rijeka nije imala niti jedan kontejner na uvozu za Mađarsku kao niti stalan željeznički servis na relaciji Rijeka-Budimpešta mi smo uspjeli pridobiti povjerenje i to ne bilo koga već Samsunga i njene tvrtke Samsung SDI. U suradnji sa željezničkim operaterom PPD Transporti (sada preimenovani u ENNA Transporti) započeli smo s uvozom kontejnera za Mađarsku preko Rijeke i od 1 vlaka tjedno stigli do trenutno 6 naših vlakova tjedno. Taj hrabar i na kraju uspješan projekt snažno je odjeknuo na korejskom i ostalim tržištima pa je to rezultiralo i povećanjem prometa preko Rijeke kao i uspostavljanju željezničkih linija ostalih brodara, kazao je Perčić.

Istaknuo je kako sada, kada je Rijeka ponovo postala ulazna luka za mađarski teret, a hrvatski Maersk prepoznat kao inovativna tvrtka sposobna voditi zahtjevne projekte te tako stekao povjerenje poslovnih krugova Koreje, „tražimo nove solucije i pred sebe postavljamo opet nove ciljeve“.

– Korejske tvrtke imaju proizvodne pogone diljem srednje Europe tako da sada radimo na sljedećim „inovativnim“ logističkim rješenjima i tražimo najbolji i najbrži put za njihov tret. Korejska ulaganja u te proizvodne pogone dosežu iznose i do 2 milijarde eura po tvornici i kako završe jedan pogon tako kreću s planiranjem sljedećeg, stoga smo im odlučili pokazati što naša regija nudi. Koliko je realno očekivati ulaganje u Miklaviju i Brajdicu? Pa, prije dvije ili tri godine bilo je nezamislivo da će se tražiti vlak više kroz Rijeku za Mađarsku i govorili su da taj naš projekt nikad neće ni krenuti. No, posao neće doći sam od sebe i treba ga dozvati, zato iako sada izgleda teško zamislivo da će neka korejska tvrtka investirati u Hrvatsku, mi smatramo da to ipak nije nemoguća misija, zaključio je Perčić.

error: Content is protected !!