Korektiv manjkavim obrazovnim planovima – Najavljeni 9. Dani antifašizma @ Opatija

…ilustracija…

Manifestacija će se održati od 7. do 9. ožujka, a glavna tema je „Suvremeno ropstvo“. Program je najavljen na današnjoj konferenciji za novinare.

Opatija – Deveti Dani antifašizma u Opatiji održat će se u Vili Antonio od 7. do 9. ožujka, a glavna tema je „Suvremeno ropstvo“, najavili su jučer na konferenciji za medije predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Opatije Bruno Starčić, počasni predsjednik UABA-e i glavni inicijator Dana antifašizma u Opatiji Oleg Mandić, ravnatelj Gimnazije Eugena Kumičića Opatija Oliver Kvasina, moderator tribine u sklopu Dana antifašizma Neven Šantić i tajnica UABA-e Suzi Cvjetković i gradonačelnik Ivo Dujmić.

– Fašizam je zlo. U najširem smislu sinonim za svako zlo. Još u starom Rimu „anti“ je značilo „protiv“, antifašist je dakle onaj tko je protiv fašizma. U širem, prenesenom smislu, to je protivnik i neprijatelj svakog zla, istaknuo je Oleg Mandić te objasnio kako je ova misao bila nit vodilja kada su entuzijasti UABA-e i GEK-a prije devet godina osmislili i pokrenuli Dane antifašizma, kao svojevrstan korektiv manjkavim nastavnim planovima u školama te podsjetio na dosadašnje teme manifestacije – Suživot, Građanska hrabrost, Ekstremna desnica, Ratno nasilje, Genocid, Djeca žrtve, Kultura sjećanja i Govor mržnje.

Tijekom tri dana održavanja Dana antifašizma, prvi dan će tradicionalno biti posvećen filmskoj večeri, na kojoj će se predstaviti dokumentarni film „Češki san“ Vita Klusaka i Filipa Remuda. Gost večeri će biti prof. dr. Igor Duda, profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Puli, dok će moderatorica biti Jelena Androić. Drugi dan posvećen je mladima, a održat će se dvije radionice za učenike opatijskih srednjih škola na temu „Suvremeno ropstvo generacije Z“, jedna u suradnji s Platonovim društvom iz Zagreba, a druga u suradnji s udrugom Filmaktiv iz Rijeke. Učenici su izdali i prigodnu publikaciju koja će se podijeliti prisutnim posjetiteljima. Treći dan rezerviran je za tribinu „Suvremeno ropstvo“ u kojoj će sudjelovati Dalida Ritossa s Pravnog fakulteta u Rijeci, Nikola Biliškov s Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba i Nebojša Zelić s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Moderator će biti Neven Šantić, a tema rasprave „Od trgovanja do dužničkog ropstva – desetine milijuna robova u svijetu, najviše žena i djece – kako zaustaviti sramotno profitiranje na ljudima“.

D. Ž. / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net