Korlević i Zelić na debati o održivom razvoju – dugoročno ćemo morati napustiti Zemlju @ Opatija

nebojsa_zelic_korado_korlevic_cajanka_2014 (1)

Dugoročno se, zaključio je Korlević, moramo maknuti sa Zemlje koja (kao i sve drugo) ima svoj rok trajanja, ali kratkoročno nam je najbitnije fokusirati se na narednih 15 godina, unutar kojih će se značajno odrediti budućnost čovječanstva.

Opatija – Druga otvorena rasprava u seriji panel-diskusija ”Opatija Coffeehouse Debates” održana je u četvrtak navečer u kavani Continental u organizaciji Udruge za razvoj kulture mladih ”Kulturni front” i Milenij hotela. Diskusiju posvećenu održivom razvoju društva popratilo je gotovo stotinu slušatelja koji su kroz više od 2 sata izlaganja i rasprave pokazali velik interes i želju da nauče nešto novo, te u opuštenoj ali ipak akademskoj atmosferi prodiskutiraju neke od najaktualnijih tema našeg društva.

nebojsa_zelic_korado_korlevic_cajanka_2014 (3)

Strukturu i smjer diskusije postavili su pozvani panelisti – poznati astronom Korado Korlević sa Zvjezdarnice Višnjan i filozof politike Nebojša Zelić sa Odsjek za filozofiju Sveučilišta u Rijeci. Korlević je upozorio kako suvremeni napredak znanosti i tehnologije dovodi do razine nejednakosti i problema s kojima se društvo nikada do sada nije susretalo – tehnološki implanti, genetsko unapređenje, pa čak i besmrtnost, neke su od blagodati koje napredak donosi, ali koji zasigurno neće biti ravnomjerno (ni pravedno) raspodijeljeni. Dugoročno se, zaključio je Korlević, moramo maknuti sa Zemlje koja (kao i sve drugo) ima svoj rok trajanja, ali kratkoročno nam je najbitnije fokusirati se na narednih 15 godina, unutar kojih će se značajno odrediti budućnost čovječanstva. Zelić se tako usredotočio na bližu budućnost, istaknuvši kako nejednakosti u društvu sve više nalikuju onima prisutnim na kraju 19. i početku 20. stoljeća. Štoviše, smatra Zelić, čak i neki stavovi današnjice počinju nalikovati stavovima iz tog razdoblja, zbog čega je nužno jačati solidarnost u društvu, kao i staviti novac i kapital pod demokratsku kontrolu naroda, a ne elita.

– Drago nam je što su brojni gosti prepoznali ovaj projekt, a odaziv na jučerašnju debatu dokaz je da postoji interes i želja da se važne društvene teme prodiskutiraju i komentiraju u opuštenoj kavanskoj atmosferi. Sljedeća će se diskusija održati 10. prosinca te će biti posvećena autoritetu liječnika u pružanju zdravstvenih usluga, a panelist će biti Alan Goldman, profesor na College of William and Mary iz SAD-a, kazao je predsjednik udruge Kulturni front Ivan Cerovac.

nebojsa_zelic_korado_korlevic_cajanka_2014 (2)

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!