Korona i rampe na granici uzrokuju probleme mještanima Krasa: Ne mogu posjetiti grobove svojih najbližih

Naime, već desetljećima mještani Krasa pokapaju se na području Ilirske Bistrice, pa je tako nastala i izreka „Živ Hrvat, mrtav Slovenac“. Tako je i Barak poručio da je „Hrvatska njegova domovina, ali nažalost samo dok sam živ“.

Rupa – Mještani gornjih matuljskih krajeva proteklih su se mjeseci suočili s vrlo kompliciranom životnom situacijom uzrokovanu koronavirusom, ali i zatvaranjem državnih granica. Jedan dio problema odnosi se na stanovnike pograničnog područja koji su zaposleni u Sloveniji pa im je otežan pristup radnom mjestu, a drugi na sve mještane koji zbog virusno-nacionalnih zavrzlama ne mogu posjetiti posljednja počivališta svojih najbližih.

– Dok je glavna preokupacija čelnika u Općini Matulji trgovina prostornim planom i Medo koji „luta“ naseljima Korensko i Jurdanići, mještani Krasa (Rupa, Lipa, Brce, Pasjak, Šapjane) osuđeni su čekati da se ukinu odluke nacionalnih stožera kako bi mogli posjetiti grobove svojih najmilijih na jedinom groblju koje imaju i to u susjednoj Sloveniji. Sramota je da nakon tridesetak godina namjerno ili nenamjerno projekt groblja u Rupi i dalje stoji, jer mislim da to ima veću važnost nego premještanje Sekundara, Manšpeda i ostalnih privatnih poduzeća na nove lokacije, naveo je Igor Barak iz Rupe u otvorenom pismu matuljskim vijećnicima, kojim ih je pokušao upozoriti na ovaj problem.

Naime, već desetljećima mještani Krasa pokapaju se na području Ilirske Bistrice, pa je tako nastala i izreka „Živ Hrvat, mrtav Slovenac“. Tako je i Barak poručio da je „Hrvatska njegova domovina, ali nažalost samo dok sam živ“.

– Ako treba peticija kako bi se krenulo u rješavanje problema, ili je to tema koja će se naći u izbornoj kampanji, krenut ćemo je skupljati odmah. Ali voda je došla „do čepa“ i vrijeme je da se kaže „dosta“! Dosta samovolji izabranicima u Općinskom vijeću, dosta zapostavljanja mještana Krasa, dosta plaćanja komunalnih davanja dok se ne riješi situacija. Možda i mi želimo biti pokopani kao Hrvati, kazao je Barak.

Poručio je kako su lijepe nove fasade na školama i vrtićima te na zgradi Općine, ali i kako vjeruje da se moglo u europskim fondovima naći sredstava i za ovu stvar bitnu mještanima gornjeg kraja. Dodao je kako ih je Europa razdvojila te da je, usprkos tome što se govori da nema granica, COVID 19 pokazao da ih itekako ima.

– Za 2 mjeseca obilježavamo Dan mrtvih. Vi ćete možda imati priliku posjetiti grobove svojih najmilijih u Matuljima, Rukavcu, Brešcima… A što ćemo mi? Mi isti stanovnici koji plaćaju sva davanja u Republici Hrvatskoj i koji su se većiniom borili za stvaranje i obranu iste. Možda da predložimo da taj dan svi zajedno zapalimo svijeće ispred općinske zgrade u znak nove fasade i u znak sramote da vas nije briga za vaše i naše groblje, naveo je Barak zatraživši od načelnika i Vijeća hitno rješavanje problema.

 

error: Content is protected !!