FOTO: Kraljica Jadrana uz raskošni “Carski grad” započela centralnu proslavu 170 godina turizma

carski_sub01

Tisuće posjetitelja sinoćnje glazbeno-scenske bajke “Carski grad” zakoračile su u rano razdoblje opatijskog turizma, oživljeno uz sudjelovanje stotina kostimiranih glumaca, plesača i glazbenika. Trodnevna manifestacija “Golden Opatija”, posvećena proslavi 170 godina turizma u Opatiji, nastavlja se večeras programom “RetrOpatija”. Veliku fotogaleriju pogledajte na ovome linku.

Opatija – Raskošnom glazbeno-scenskom bajkom “Carski grad” započela je sinoć trodnevna manifestacija “Golden Opatija”, centralni program obilježavanja 170 godina opatijskog turizma. Slavne vile u središtu grada, prekrasni parkovi i perivoji, plaže te Ljetna pozornica postali su dio scenografije u kojoj je, uz sudjelovanje stotina kostimiranih glumaca, plesača, glazbenika i balerina, oživljeno rano razdoblje uspješne i dugotrajne opatijske turističke priče.

Tisuće posjetitelja imale su, uz pomoć atraktivnog 5D mappinga, priliku “uživo” doživjeti gradnju Ville Angioline, prvog turističkog objekta u Hrvatskoj dovršenog 1844. godine te “upoznati” slavne opatijske goste – kao što su Isadora Duncan, Albert Einstein, Vladimir Nabokov, ali i mnogi carevi i plemići starih europskih loza. Na kupalištu Lido rekreiran je piknik na travi “zlatne austrougarske mladeži”, koji je završio dvobojem dvojice mladića koji su se borili za naklonost lijepih dama, no umjesto mačeva koristili su – paunova pera. A dok je plesni par na oštrim stijenama kraj kipa Djevojke s galebom plesao ples strastvene vječne ljubavi, na terasi hotela Kvarner valcer su plesali profesionalni hrvatski parovi, ali i zainteresirane dame i gospoda koji su poželjeli sudjelovati u ovom ritualu bečkog dvora. Svoj tradicionalni mađarski ples predstavili su i gosti iz Balatonfuereda, opatijskog grada-pobratima.

carski_sub56

Posebno atraktivan program održan je na dvije scene Ljetne pozornice – na onoj manjoj, uz velike poteškoće voditelj kina i njegov pijani pijanist uspjeli su prikazati duhovite skečeve u kojima je glavnu ulogu igrao Charlie Chaplin, još jedan poznati opatijski gost, dok su na velikoj sceni gledatelji mogli u ruke uzeti “konce života” i “zapovijedati” živim marionetama. Za uspomenu na lijepu večer u Opatiji pobrinuo se stari fotograf uz zid slavnih u parku Angiolina, koji je goste svojom arhaičnom kamerom “prenio” na jednu od pet klasičnih scena Opatije s prijelaza stoljeća.

Veliko finale održalo se na kupalištu Slatina, gdje su fantastičan doček austrijskom caru Franji Josipu priredili “savjetnici” opatijskog gradonačelnika Robert Ferlin i Mario Battifiaca, uz pomoć velikog zbora, opernih pjevača Martine Tomčić i Martina Sušnika te balerina koje su otplesale svoj atraktivan ples “hodajući po vodi”. Međutim, imala je ova bajka i neočekivan obrat – ispostavilo se da je u raskošnom automobilu praćenom konjicom i dočekanom salvom iz karabina počasnog voda među Opatijce zapravo stigao carev dvojnik koji je odradio “protokolarne obaveze” dok je pravi Franjo Josip iskoristio trenutak da u gradu ljubavi provede nekoliko samotnih trenutaka sa svojom ljubavnicom. Usprkos ovoj prevari, i car i njegov dvojnik ispraćeni su velikim vatrometom, kojim je završena sinoćnji program “Carskog grada”.

Podsjećamo, manifestacija “Golden Opatija”, trodnevna je centralna proslava 170 godina opatijskog turizma u organizaciji Turističke zajednice Grada Opatije i gradske ustanove Festival Opatija, a nastavlja se danas od 18.30 sati programom “RetrOpatija” posvećenom zlatnom razdoblju Opatijskog festivala, od kraja pedesetih do kraja osamdesetih godina, čiji će vrhunac biti koncert Ive Robića na terasi hotela Kvarner, kojeg će utjeloviti Mario Battifiaca.

Veliku fotogaleriju pogledajte na ovome linku.

Davor Žic / PodUckun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!