ERSTE AD

'Kraljica mora' u Opatiji

kraljica_moraOpatija – Školski brod ‘’Kraljica mora’’ uplovit će u luku Opatija u ponedjeljak, 10. svibnja u 10 sati, a istoga dana od 17-19 sati školski brod ‘’Kraljica mora“ bit će otvoren za posjete građana Opatije i okolice. To je prvi školski brod motorni jedrenjak, u samostalnoj Republici Hrvatskoj, luke upisa Dubrovnik, a namijenjen je izobrazbi učenika pomorskih škola i studenata pomorskih fakulteta.
Upravo zbog sve veće potrebe hrvatskih brodara za pomorcima, hrvatska Vlada prihvatila je 31. svibnja 2007. Program financiranja gradnje i korištenja školskog broda, čija je svečana primopredaja održana 23. ožujka 2010. u Veloj Luci. Naručitelj broda je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje ga je financiralo sa oko 37 milijuna kuna, idejni projekt izradio je Brodarski institut iz Zagreba, a brodograditelj je ‘’Montmotaža-Greben’’ iz Vela Luke.
Riječ je o motornom jedrenjaku tipa “Loger”, dugačkom 35 i širokom 8,7 metara, na koji se može ukrcati 28 učenika, to jest studenata, četvero nastavnika i sedam članova posade. Zapovjednik školskog broda je Krešimir Bosanac. Brod je opremljen za plovidbu u kategoriji 2 – velika obalna plovidba i na njemu postoji sve što danas treba pomorcu. Od suvremenog zapovjedničkog mosta, snažnih strojeva, klasičnih jedara, dobro opremljene učionice, udobnih kabina, pa će nesumnjivo biti ne samo iznimno vrijedno obrazovno sredstvo, već i mjesto stvaranja prijateljstava i izgradnje mladih ljudi na zasadama trajnih vrijednosti.
Prije svega učenici i studenti moći će na školskom brodu osjetiti čari, ali i izazove plovidbenog poduhvata, osjetiti vjetar u jedrilju, naučiti kako uzjahati vjetar i kako pobijediti more. No, iznad svega naučit će što znači kolektivni život na brodu i kako pojedinac pobjeđuje u prvom redu kao dio tima.
Ivan Mellor

error: Content is protected !!