Kreće novi investicijski ciklus – Mještani naselja Kali dobivaju tekuću vodu @ Lovran

Miodrag Šarac, Ervino Mrak i Alan Sanković

Miodrag Šarac, Ervino Mrak i Alan Sanković

Na području Lovrana danas se na vodoopskrbu mogu spojiti gotovo svi stanovnici osim dvadesetak obiteljskih kuća na području visoke zone i stanovnika područja Kali, stoga je jučer najavljen i dovršetak izgradnje vodospreme Tuliševica koja će osigurati vodoopskrbu visoke zone Lovrana.

Lovran – Jučerašnja tiskovna konferencija na kojoj su sudjelovali Ervino Mrak, direktor Komunalca, Alan Sanković, načelnik općine Lovran i Miodrag Šarac, rukovoditelj investicija Liburnijskih voda bila je u znaku novih investicija u vodoopskrbnu mrežu te pripremih radova za početak izgradnje vodospreme Kali.

vodoopskrba_kali_medveja (2)

– Izgradnjom vodospreme Kali, stanovnici tog mjesta i okolice napokon će dobiti stalnu opskrbu pitkom vodom, a rješenje vodoopskrbe Kali se sastoji od izgradnje crpne stanice Medveja i vodospreme Kali s hidro-stanicom. Rješavanje problema na ovom području godinama je bio problem. Izradili smo desetak idejnih rješenja za njenu realizaciju, ali svaki put smo morali odustati zbog nemogućnosti rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Ovom prilikom moramo se zahvaliti Općini Lovran i načelniku Alanu Sankoviću zbog osobnog angažmana u traženju i otkupu parcele na kojoj će se graditi vodosprema Kali, istaknuo je Ervino Mrak te napomenuo da se planiraju povući sredstva iz EU fondova, a završetak se očekuje 2018. godine.

– U posljednje tri godine uloženo je nešto više od 17 milijuna kuna, a gradilo se na području visoke zone Lovrana te na području Školareva i Rezina. Pri gradnji navedenog sustava moramo se pohvaliti i ugradnjom sustava za daljinsko očitanje kontrolnih vodomjera na djelu područja Lovrana što našim radnicima omogućuje brže očitanje i reakciju na terenu pri pojavi eventualnih gubitaka. Ovom uslugom podižemo razinu kvalitete, a našu firmu svrstavamo među razvijenije vodovode u Hrvatskoj, dodao je Mrak.

vodoopskrba_kali_medveja (1)

Na području Lovrana danas se na vodoopskrbu mogu spojiti gotovo svi stanovnici osim dvadesetak obiteljskih kuća na području visoke zone i stanovnika područja Kali, stoga je jučer najavljen i dovršetak izgradnje vodospreme Tuliševica koja će osigurati vodoopskrbu visoke zone Lovrana.

– Ta je vodosprema veličine 500 kubika, za koju su odobrena sredstva iz Europskih fondova prema objavljenom natječaju. Procijenjena vrijednost je 3.600.000 kuna od čega 3.060.000 kuna osigurava Europska unija putem Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih voda, dodatnih 180 tisuća kuna osiguravaju Hrvatske vode, a 360 tisuća općina Lovran, istaknuo je Miodrag Šarac iz Liburnijskih voda te najavio nastavak izgradnje vodoopskrbe visoke zone Lovrana čime bi omogućili stanovnicima pitku vodu do njihovih objekata.

vodoopskrba_kali_medveja (3)

– Ova investicija iznosila bi 500 tisuća kuna, a istom bi bilo postavljeno cca. 400 metara novih cjevovoda. Navedena sredstva se planiraju kandidirati na sufinanciranje programa razvoja Primorsko-goranske županije. Također, prema obvezi iz pristupnog ugovora Hrvatske i EU iz poglavlja zaštite okoliša nameću se obaveze Liburnijskim vodama i općini Lovran po vodno komunalnim direktivama za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 2. stupnja te spajanje 90% stanovništva na sustav sanitarne kanalizacije do kraja 2018. godine. Za navedeno se pripremamo izradom projektne dokumentacije po kojoj se u Lovranu planira graditi još 10 kilometara kanalizacije, rezimirao je Šarac.

Općinski načelnik Alan Sanković istaknuo je da se u protekle tri godine na području općine Lovran izgradilo vodno-komunalnih građevina u vrijednosti oko 17 milijuna kuna, a da se u tekućoj godina planira uložiti dodatnih 4,5 milijuna,

– Odlukom o priključenju na komunalne vodne građevine na području Lovrana, općina će sudjelovati u djelu troškova priključenja tlačnim vodom za domaćinstva čiji prihodovni cenzus ne prelazi 2600 kuna, u visini od 75% nabavne cijene crpne stanice s pumpom, istaknuo je Sanković.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!