Kreće prvi dio koncertne sezone Festivala Kvarner @ Opatija

Festival Kvarner skladno prati bogatu tradiciju omiljenog odmarališta visokog društva sa kraja 19. stoljeća, pritom pružajući ambiciozan glazbeni program i osjećaj zadovoljstva na svim osjetilnim nivoima. Festivalom Kvarner vraća se tradicija dolaska gostiju, kreativaca Srednje Europe, koji će ovdje uživati u kulturi, gastronomiji i stvaranju novih vrijednosti. Ovogodišnji Festival podijeljen je u dvije cjeline – prvi dio traje od 1. do 10. lipnja 2012, a drugi od 1. do 7. rujna 2012.

Opatija – U 2012. godini Festival Kvarner, započet će svoju treću koncertnu sezonu. Nakon tri izuzetno uspješna orkestralna koncerta u 2010. sa renomiranim solistima i dirigentima (Gottlieb Wallish, Reiner Honeck, Hans Peter Ochsenhofer), sedam koncerta u 2011, među kojima ističemo gostovanje Martine Filjak, Cappelle Istropolitane, Ensemble Berlina koji čini deset Berlinskih filharmoničara, te prvi koncert EU orkestra Purpur, koji je premijerno predstavljen u Opatiji nakon sedmodnevnog boravka 40 mladih talentiranih glazbenika sa vodećih europskih akademija, vođenih od strane članova Berlinske filharmonije. «EU tjedan» u Opatiji bio je mogući zahvaljujući partnerstvu Festivala Kvarner u dvogodišnjem EU projektu Purpur-European Sound Interchange, iz programa Kultura 2007-2013, a čiji će dio projektnih aktivnosti i u 2012. biti u Opatiji.

Nigel Kennedy

Dokaz visoke kvalitete aktivnosti Festivala Kvarner su odlične kritike vrhunskih svjetskih glazbenika, kao i zainteresiranost stranih medija i partnera (reportaža novinarke Julie Warren “New Life for the Nice of the Adriatic” u britanskom “The Daily Telegraphu”, reportaža Johna Evansa, urednika britanskog Classic FM Magazine, medijsko pokroviteljstvo austrijskog radia Ö1 (u čiji smo katalog ušli kao prvi strani festival) i Kleine Zeitunga u 2012., te slovenskog Žurnala. Koncerte u lipnju pratiti će osobno urednik BBC Music, gospodin Oliver Condy. Ostvarena je suradnja sa brojnim stranim agencijama (Springer Reisen, Elite Tours, Prestige Holidays, The Travellers Club.)

Prvi dio posvećen je isključivo koncertima i serijama koncerata, na primjer nastavku ciklusa posvećenog Beethovenu koji je započeo 2011. godine. Do 2014. u Opatiji će biti izvedeno svih devet Beethovenovih simfonija! U prvom festivalskom razdoblju moći će se uživati u izvedbama velikih međunarodnih glazbenih imena kao što su Jordi Savall i Nigel Kennedy, fascinantnih ansambala rane glazbe ”Accordone“ i ”L’Arpeggiata“, te virtuoza poput Albene Danailove, Martine Filjak i Monike Leskovar.

Središnje mjesto drugog dijela 1-7. rujna 2012. zauzeti će operni projekt čiju su realizaciju omogućili međunarodno partnerstvo i subvencija Europske Unije (u Programu Kultura 2007-2013). Europski orkestar Purpur, koji uključuje i hrvatske glazbenike, a koji je već gostovao u programu Festivala Kvarner i izazvao veliko oduševljenje, izvest će operu Armida Josepha Haydna. U rujnu će se uz ekskluzivni klasični program opatijskoj publici ponovno predstaviti i Ensemble Berlin, koji okuplja članove Berlinske filharmonije.

L'Arpeggiata

S obzirom na to da Orkestar Purpur u svom repertoaru ima i koncertni program s koncertima za klarinet, oni će također biti izvedeni u drugom festivalskom razdoblju. Pri tome će prava mala senzacija biti nastup Ernsta Ottensamera (solo-klarinetista Bečkih filharmoničara) sa sinovima Danielom i Andreasom, koji su također članovi Bečkih i Berlinskih filharmoničara na poziciji solo-klarinetista.

Ulaznice su u prodaji u uredu Festivala Kvarner u Opatiji (051 210 512), Turističkom informativnom centru u Opatiji (051 271 310), i agenciji Newsound Matulji (0981894687), a mogu se kupiti i online na web stranicama www.festivalkvarner.com.

Ulaznice za grupe mogu se rezervirati u uredu Festivala Kvarner (051 210 512) ili na e-mail ticket@festivalkvarner.com.

Biografije izvođača, te koncertne termine, pročitajte u nastavku.
EU ORKESTAR PURPUR I MARTINA FILJAK, PIJANISTICA , koncert 01.06.2012.
Pijanistica Martina Filjak ubraja se među najdarovitije hrvatske glazbenike mlađe generacije koja svojom istovremeno strastvenom i lirskom svirkom te tehničkom perfekcijom oduševljava međunarodnu javnost kao ‘umjetnica galvanizirajuće snage’ s ‘magnetskom scenskom prisutnosti’. Rođena je u glazbeničkoj obitelji, počela je učiti glasovir s pet godina, a već u šestoj prvi put javno nastupa. Glazbenu je naobrazbu stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju, a potom ju završila u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru. Pohađala je i majstorske tečajeve na prestižnoj Klavirskoj akademiji na jezeru Como u Italiji gdje su je među ostalima podučavali umjetnici kao Dmitri Bashkirov, Peter Frankl i Andreas Staier.

JORDI SAVALL, koncert 02.06.2012.
Jordi Savall prava je iznimka u svijetu glazbe. Već više od 30 godina u svom je istraživanju, studiju i interpretaciji posvećen ponovnom otkrivanju zapostavljenog glazbenog blaga – i to kao glazbenik i voditelj ansambla. Poput mnogih drugih glazbenika, Savall je svoje glazbeno obrazovanje započeo sa šest godina kao član dječačkog zbora u svom rodnom gradu Igualada (Barcelona). Kao jedan od najsvestranijih i najtalentiranijih glazbenika svoje generacije, Jordi Savall tijekom svoje karijere koncertnog glazbenika, pedagoga, istraživača i inicijatora glazbenih i kulturnih projekata postao je jedan od vodećih arhitekata današnje revalorizacije povijesne glazbe.

L’ ARPEGGIATA, koncert 03.06.2012.
Christina Pluhar, austrijska barokna harfistica s prebivalištem u Parizu, 2000. godine osnovala je ansambl L‘Arpeggiata specijaliziran za baroknu glazbu koji čine isključivo virtuozi i umjetnički izvanredni glazbenici. U okviru suradnje sa solistima najraznovrsnijeg glazbenog podrijetla, u različite originalne projekte ovog ansambla unose se i različiti glazbeni stilovi. Improvizacija, virtuoznost i originalnost karakteristike su glazbenog rada ansambla, koji svojim nastupima svugdje u svijetu izaziva oduševljenje

ACCORDONE, koncert 07.06.2012.
Potaknuti strastvenim zanimanjem za pitanja interpretacije i oduševljenjem glazbom, posebno vokalnom glazbom od razdoblja renesanse do početka 18. stoljeća, Guido Morini i Marco Beasley osnovali su 1984. ansambl Accordone.U fokusu njihova rada talijanska je glazba za glas i basso continuo 16. i 17. stoljeća. Glas Marca Beasleya, prepoznatljiv po svom prekrasnom timbru, u savršenom skladu s pratećim instrumentima, idealna je pratnja temeljitom poznavanju instrumentalnih, improvizacijsko-tehničkih i skladateljskih pitanja, koja si prije svega postavlja Guido Morini, a koja čine Accordone jedinstvenim ansamblom na europskoj glazbenoj sceni.

NIGEL KENNEDY, koncert 08.06.2012.
Nigel Kennedy već je više od 25 godina jedan od najtraženijih i vodećih svjetskih violinskih virtuoza. Ovaj svestrani umjetnik prelazi granice različitih glazbenih stilova. Njegov jedinstveni glazbeni talent i obilje energije dali su novi impuls klasičnom i suvremenom repertoaru i značajno doprinijeli ukidanju podjele glazbe na “zabavnu” i “ozbiljnu”.Međunarodnu slavu stekao je 1989. zahvaljujući izuzetno uspješnom albumu s Vivaldijeva Četiri godišnja doba. Kennedy se proslavio ne samo zahvaljujući svom izvanrednom talentu, nego i svom nastupu. S provokativnom punk frizurom priskrbio si je imidž koji je u koncertnim dvoranama izazivao skandale, ali mu je pomogao steći popularnost i izvan tipične koncertne publike.

ORKESTAR FESTIVAL KVARNER, koncert 09.06.2012.
Projekt „Orkestar Festival Kvarner“ temelji se na ambicioznoj suradnji Festivala Kvarner i Orchesterakademie Ossiach pod vodstvom koncertne radionice ad libitum s beogradskim „No Borders Orchestra“ u organizaciji beogradskog Bemusa. Radi se o posebnom obliku potpore i angažiranja talentiranih, ambicioznih glazbenika iz jugoistočnih dijelova Europe, naročito iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Mnogi od tih glazbenika često iz različitih razloga – najčešće financijskih – nemaju priliku steći međunarodno obrazovanje niti sudjelovati u međunarodnim projektima. Tako je nastala ideja za osnivanje ansambla, a kasnije i orkestra, koji bi se sastojao samo od najboljih glazbenika ovih prostora. Za odabir i pripremu koncerta odgovorni su članovi Bečke i Berlinske filharmonije. Ovogodišnji projekt, za koji se nadamo da predstavlja početak cijele serije, započeo je 5. lipnja 2012. i završava današnjim koncertom u okviru Festivala Kvarner.

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!