Krediti, europska sredstva i prodaja imovine dominirale raspravom o proračunu na Gradskom vijeću @ Opatija

Arhiva

Arhiva

Gradonačelnik Ivo Dujmić branio je proračun i projekcije za naredne godine, tvrdeći da Grad nije prezadužen, i da se teret krize neće prebacivati na leđa građana i gospodarstva. Oporbeni vijećnici poručili su ”vladajući žive u nekom drugom gradu”…

Opatija – Glasovima vladajuće koalicije koju čine SDP, HNS, HSU i ”pola IDS-a” prihvaćen je jučer proračun Grada Opatije za 2015. godinu ”težak” oko 120 milijuna kuna, uz projekcije za 2016. i 2017. godinu koje ga podižu na 160, odnosno čak 200 milijuna kuna, a istom većinom od deset glasova odbijeni su i svi amandmani koje je predložio klub vijećnika Akcije mladih i Liburnijske stranke. Taj ”unaprijed zadan” ishod ipak nije umanjio žestinu rasprave u kojoj su oporbeni vijećnici uglavnom kritizirali ”život na dug” vladajućih stranaka.

– Osobno bih bio zabrinut na mjestu gradonačelnika. Slušajući vas, ne mogu se oteti dojmu da ne vidite Opatiju, da ne živite u ovom gradu. Hodaju li vladajući Opatijom, vide li da je ona pusta i prazna? Da su sve manifestacije postale jeftine priredbe, da se ništa ne događa, da nema optimizma. ‘Ajmo nakon ove sjednice prošetati do Slatine da vidimo koliko ljudi ćemo sresti. Ne znam kako ste zamislili napuniti proračun, niti David Copperfield ne bi od 120 milijuna kuna u dvije godine došao do čak 200 milijuna kuna, kazao je Nikica Pažin (LIST) zatraživši od gradonačelnika Ive Dujmića da objasni koliko u konkretnim iznosima ”teže” dugovi gradske blagajne u naredne tri godine. Gradonačelnik Dujmić nije htio odgovoriti na pitanje, pa je to umjesto njega učinio pročelnik za financije Danijel Jerman, kazavši da otplatne rate za kredite u 2015. godini iznose 3,6 milijuna kuna, u 2016. godini 4,6 milijuna kuna, a u 2017. godini 8,4 milijuna kuna. U te iznose, međutim, nisu uračunate rate kredita za sportsku dvoranu koju formalno plaća tvrtka Opatija 21 i koja na godišnjoj razini iznosi oko 6 milijuna kuna, kao niti kredit za preseljenje tvrtke Komunalac koji godišnje košta oko 1,8 milijuna. Ukupan iznos zaduženja tako je u 2015. i 2016. godini triput, a u 2017. godini dvostruko veći kuna – odnosno, kreće se od otprilike 10 do 15 milijuna kuna. To je istaknuo i vijećnik Akcije mladih Robert Kurelić koji je kazao da će, u slučaju da se ne ostvare planirane ”goleme prodaje imovine”, gradski proračun odjednom postati prezadužen.

– Mi smo te brojke imali na sjednicama Gradskog vijeća, očito ste vi to zaboravili. Nije posao Grada da puni hotele, mi moramo stvoriti predispozicije da se događaju investicije. Iduće godine proračun garantira očuvanje postojećeg standarda, a neće biti niti novih nameta za građane i gospodarstvo usprkos krizi. Proračun će u 2016. godini rasti za 33 posto, jer smo se prijavili za europska sredstva i očekujemo da ćemo ih dobiti, a investicijski ciklus otvorit će nova gradilišta, kazao je Dujmić.

Marko Ćorić (HDZ) istaknuo je da su se sve manifestacije koje postoje u gradu izgubile, a ”Opatija je tijekom zime – mrak”. Dodao je i kako je velika nelogičnost da Katedra Čakavskog sabora Opatija u proračunu dobije samo 4.000 kuna, a udruga Komitet 15.000 kuna, ali i da sportaši ne mogu biti zadovoljni padom iznosa kojim se financira sport.

– U situaciji kakva danas postoji, ja sam kao zamjenik gradonačelnika i predsjednik Sportskog saveza prezadovoljan iznosima koje dobivamo. Također, ove godine gradonačelnik je prvi puta shvatio da neki klubovi ne mogu funkcionirati bez dodatnih sredstava, pa je odlučio podržati nogometni i vaterpolo klub, i dati im sredstava povrh onih koje dobivaju kroz sportski savez, odgovorio je Ćoriću Fernando Kirigin.

Inače, zanimljivo je da su se Dujmić i Ćorić složili oko kritike božićnog programa koji se odvija u Opatiji. Vijećnik HDZ-a, naime, poručio je da Ljetna pozornica nije primjereno mjesto za božićni sajam, te predložio da se štandovi postave uz gradsku šetnicu prema Slatini.

– Rekao sam da se početkom 2015. godine odlučno okrećem radu svih gradskih tvrtki i ustanova jer sam i ja neke propuste uočio. Slažem se da se na potezu od Milenija do Pančere postave lijepi štandovi i napravi iskorak. Isto razmišljamo i slažem se s vama u potpunosti, odgovorio je Dujmić Ćoriću, dodavši da će od ”1. siječnja 2015. godine tvrtke morati početi raditi svoj posao kako treba”.

Gradske tvrtke su se našle i ”na tapetu” vijećničkih pitanja, među kojima su bila i ona vezana uz umirovljenje voditelja sportske dvorane, kao i sumnjive oglase u Parkovima, no Dujmić je odgovarao da se ta pitanja trebaju preusmjeriti na uprave tih tvrtki.

– Što bi se gradonačelnik miješao u rad tvrtke. Ako sumnjate da se radi o namještenom natječaju, prijavite to pa ćemo istražiti, kazao je Dujmić, da bi predsjednik Vijeća Viktor Peršić dometnuo kako spomenuti natječaj u Parkovima doista djeluje neobično.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!