Kreditom do Doma umjetnosti @ Opatija

Prema projekcijama ukupnog troška s PDV-om procjenjuje se da je za to potrebno 46 milijuna kuna. No, tek nakon okončanja postupka nadmetanja, bit će poznati ili jasniji stvarni troškovi, kao i visina kamatnih stopa, koji će biti i dugoročna obveza gradskog proračuna.

Opatija – Jučer je u uredu gradonačelnika Opatije održana konferencija za novinare na kojoj je prezentirano idejno rješenje Doma umjetnosti u Opatiji, a projekt kreće u proceduru realizacije.

Na konferenciji su bili nazočni uz gradonačelnika Ivu Dujmića i predsjednika Gradskog vijeća O’Briena Sclaunicha, te zamjenika gradonačelnika Ernia Gigante Deškovića, i predsjednici opatijskih ogranaka stranaka koje su u koaliciji što obnaša vlast u ovom mandatu u Opatiji – predsjednik GO SDP-a Viktor Peršić, predsjednica opatijske podružnice HNS-a Marina Gašparić, predsjednik opatijske podružnice IDS-a Roberto Žigulić, i predsjednik opatijskog HSU-a Lucijan Kos, koji su dali punu podršku provedbi spomenutog projekta.

Želja svih građana Opatije dugi niz godina bila je obnavljanje opatijskoga kina, i to su u svojim predizbornim programima ugradile sve političke stranke. Čelnici ogranaka stranaka koalicije na vlasti dali su punu podršku gradonačelniku Ivi Dujmiću da pokrene proceduru za izgradnju Doma umjetnosti s obzirom da je riječ o dugotrajnom procesu za koji je potreban i niz odluka koje moraju postati sastavni dio Odluke o izvršenju proračuna 2013. I projekcija za 2014. i 2015.

Gradonačelnik Dujmić naveo je da je idejno rješenje projekta napravljeno (napravila ga je tvrtka APG inženjering d.o.o.) te da se vrlo skoro očekuje i dobivanje lokacijske dozvole. Stoga, kako se ne bi izgubilo vrijeme, po dobivenoj podršci koalicijskih stranaka, pokrenut je postupak za nadmetanje za kreditno zaduženje prema bankama, da bi se dobili uvjeti zaduženja. Proces nadmetanja banaka, navodi Dujmić, trajat će 40 dana. Po njegovu završetku, ovaj prijedlog odluke ide vijećnicima Gradskog vijeća koji donose odluku o tome, a nakon toga, ona bi se trebala ugraditi u proračun. Tek potom zatražit će se suglasnost Vlade RH za zaduženje, pojasnio je dalje proceduru opatijski gradonačelnik.

– Grad Opatija trenutno je zadužen sa 6,6 posto, dok je zakonska granica zaduženja 20 posto od proračunskih prihoda. Ono što bi se eventualno moglo dogoditi jest mogućnost da Vlada RH ne izda suglasnost Gradu Opatiji za novo zaduženje, ukoliko se na razini države ustanovi da je ”probijena“ masa od 2,5 posto zaduženja od ukupnih prihoda poslovanja svih jedinica lokalnih samouprava u zemlji, istaknuli su na tiskovnoj.

Kredit potreban za financiranje izgradnje i uređenja novog objekta Doma umjetnosti bio bi na 15 godina. Gradonačelnik Dujmić ističe kako su očekivanja, ukoliko sve proceduralno protekne u najboljem redu, te ne bude vremenskih većih zastoja – da bi se tijekom 2013. izradio glavni i izvedbeni projekt. Potom slijedi raspisivanje natječaja za izbor izvođača radova. Računa se da bi izgradnja mogla trajati oko 15 do 16 mjeseci, s obzirom na dosadašnja iskustva, te se dovršetak ne očekuje prije 2015.

Kreditnim sredstvima izgradio bi se Dom umjetnosti, garaža u sklopu njega, objekt bi se kompletno opremio, te bi se hortikulturno uredio i okoliš. Prema projekcijama ukupnog troška s pdv-om procjenjuje se da je za to potrebno 46 milijuna kuna. No, tek nakon okončanja postupka nadmetanja, bit će poznati ili jasniji stvarni troškovi, kao i visina kamatnih stopa, koji će biti i dugoročna obveza gradskog proračuna. S obzirom na krizu, očekuje se postizanje nižih cijena usluga. No, Grad Opatija napravio je i projekcije u koje je uračunao maksimalnu razinu troškova, cijena i kamata za sljedećih 15 godina iz koje je vidljivo da je ovo zaduženje prihvatljivo za gradski proračun.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!