Golden Opatija predstavlja najbolje iz 170 godina duge turističke tradicije @ Opatija

golden_opatija_2014 (2)

Tri dana trajat će manifestacija ”Golden Opatija”, centralna proslava 170 godina turizma u Opatiji, koja će ”Kraljicu Jadrana” vratiti u zlatna doba njene turističke povijesti. Uz program ”Opatija – Carski grad” prisjetit ćemo se opatijskih turističkih početaka, događanjem ”RetrOpatija” oživjeti duh, glazbu i modu ”ludih” pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina, a vrhunski završetak trodnevnog spektakla bit će koncert grupe Kool & The Gang na kupalištu Slatina.

Opatija – Raskošni glazbeno-scenski spektakl ”Golden Opatija” oživjet će najljepše dane iz 170 godina duge opatijske turističke prošlosti narednog vikenda, od 19. do 21. srpnja. Tijekom tri dana ove manifestacije, ujedno i centralne proslave velikog opatijskog jubileja – 170 godina turizma – stanovnici i posjetitelji grada imat će priliku ”ušetati u prošlost” te se saživjeti s nekim od najslavnijih trenutaka opatijske tradicije, od gradnje Ville Angioline do koncerata Ive Robića na terasi hotela Kvarner.

– Manifestacija ”Golden Opatija” doista je protkana zlatnim strunama, radi se o jednoj raskošnoj bajci kojom želimo predstaviti dio opatijske turističke prošlosti u svom njegovom sjaju, uz ”Carski grad” koji će u znaku valcera ispričati priču o početku turizma u Hrvatskoj. Zavirit ćemo i u eru pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina uz ”RetrOpatiju”, vrijeme kad se pilo sok od marelice sa šlagom, jelo toast i uživalo u glazbi, a vrhunac će biti veliki koncert grupe Kool & the Gang kao poklon Grada Opatije proslavi jubilarnih 170 godina turizma. Zato pozivamo svih da nam se pridruže i uvjere se zbog čega je kroz čitavo to vrijeme Opatija zadržala titulu jedne od najcjenjenijih turističkih destinacija, kazala je direktorica Turističke zajednice Opatija Suzi Petričić.

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić istaknuo je kako se u obilježavanje jubilarne turističke godine uz Turističku zajednicu, uključio i Festival Opatija, Hrvatski muzej turizma, ali i ugostitelji, hotelijeri te čitava turistička privreda.

– Slavimo tijekom čitave godine, a značaj ove proslave prepoznalo je i Ministarstvo turizma, pa će se i Dani hrvatskog turizma ove godine održati upravo u Opatiji. Ovog tjedna vrhunac je cjelogodišnjeg programa, jer nam dolazi Dan Grada i blagdan našeg zaštitnika, Sv. Jakova, te se tijekom tri dana ovog vikenda održavaju i najjače manifestacije. Zato smo i proglasili trodnevni festival, tijekom kojeg će i ugostitelji moći raditi do 4 sata ujutro, poručio je Dujmić.

U obilježavanje ovog visokog turističkog jubileja uključio se i zlatni partner brojnih manifestacija u Opatiji, Zagrebačka banka, čija je regionalna direktorica Gordana Žulj iskazala zadovoljstvo tom uspješnom suradnjom.

– Ovo je doista prekrasno događanje, i ponosni smo svi skupa na veliku obljetnicu, te doista svi trebaju tijekom tri dana doći u Opatiju i uvjeriti se i sami u njenu fascinantnu priču. U razgovorima s predstavnicima drugih jedinica lokalne samouprave na Kvarneru, mogu reći kako svi ističu Opatiju kao primjer, hvale pristup obilježavanju ovog jubileja, te daju samo pohvale na činjenicu da se tijekom čitave godine, u svakom kutku grada, nešto događa, kazala je Žulj.

golden_opatija_2014 (1)

Uspješna priča opatijskog turizma započela je 1844. godine izgradnjom Ville Angioline, ujedno i spomenika jedne tragične ljubavi između riječkog poduzetnika Iginia Scarpe i njegove supruge Angioline, a to vrijeme i tu romansu prikazat će ”Carski grad”, spektakularna kostimirana glazbeno-scenska priredba koja će se odigrati u subotu, 19. srpnja, od 21.30 sati na poznatim lokacijama u središtu Opatije. Igrom glazbe, glume i plesa, te uz pomoć 5D video-mappinga, sudionici ovog događanja vratit će se 170 godina u prošlost, prošetati parkom Angiolina uz zaljubljeni par Scarpa i ”uživo” pratiti izgradnju najpoznatije hrvatske vile koja je ugostila mnoga slavna europska imena. Paralelno s ovom scenom, istovremeno će uz sudjelovanje mnogih izvođača – vrhunskih opernih pjevača, kostimiranih glumaca i statista, pijanista, zborista, simfoničara, balerina – na Ljetnoj pozornici, obalnom šetalištu lungomare, terasi hotela Kvarner i drugim lokacijama oživjeti ”kraljevska era” opatijskog turizma. Posebnost ovog događanja je u tome što će i sami posjetitelji moći u njemu sudjelovati, ući ”u kožu” nekadašnjih dama i gospode koji su svoj odmor provodili u Opatiji, prošetati kroz desetak scena koje će uprizoriti neke od tipičnih trenutaka ondašnjeg vremena i osjetiti atmosferu ranih turističkih dana, u kojima je Opatija bila najcjenjenija europska destinacija. Kulminacija događanja održat će se na kupalištu Slatina, gdje će se u fantastičnoj završnoj sceni okupiti svi protagonisti Carskog grada – Iginio Scarpa, njegova ljupka supruga Angiolina, Isadora Duncan, James Joyce, Albert Einstein i mnogi drugi – uz pratnju zborske glazbe i velikog vatrometa.

– Protekle dvije godine Opatija mi je postala posebna inspiracija, i doista me ne čudi da su tu dolazili svi kraljevi i umjetnici. Nije stvar samo u njenoj arhitekturi i parkovima koja su doista prekrasna scenografija za sve priredbe, nego i u ljudima koji mi omogućavaju slobodu u radu. Zbog toga osjećam i veliku odgovornost, i želio sam stvoriti pravi užitak za oči, uši te ispričati pravu priču o Opatiji, priču o ljubavnom zanosu, ljepoti i raskoši koji ju obilježavaju. Napravili smo pravi 5D spektakl, uz balerine i brojne glazbenike i umjetnike, ali i fantastični video-mapping kojim ćemo rekonstruirati priču o nastanku ville Angioline, inspiraciji umjetnika koji su ovdje dolazili, a sve će završiti velikim finalom na Slatini u kojem će sudjelovati između 300 i 400 umjetnika, kazao je redatelj manifestacije Tomaž Letner.

Dan kasnije, u nedjelju, 20. srpnja, daleka prošlost ustupit će mjesto onoj nešto bližoj, valcer će zamijeniti ljubavni šlageri, kočije oldtimeri, a raskošno odjevene dame i gospodu ležerno odjeveni mladići i djevojke koji će slaviti slobodni duh razdoblja od kraja pedeetih do kraja osamdesetih godina prošloga stoljeća, vrijeme kada je Opatija nizu svojih epiteta dodala i titulu glazbenog središta ovog prostora. Duh druge zlate ere opatijskog turizma, vremena prvih automobila, novih stvari sa zapada, vinilnih ploča i nastupa svjetske zvijezde Ive Robića oživjet će ”RetrOpatija”, atraktivna glazbena priča koja će pružiti zasluženi homage danima kada su se nosile mini-suknje i ”trapezice”, pio sok od marelice sa šlagom, jeo toast i uz gitaru na plaži pjevalo pjesme koje su danas postale ”evergreen”. Zabava uz ”RetrOpatiju” počinje od 18.30 sati, i svi će se moći pridružiti mladićima s gitarama i djevojkama u bikinijima u druženju na kupalištu Lido, te kasnije još jednom poslušati nastup legendarnog Mr. Morgena – Ive Robića – i pogledati autentičnu modnu reviju na terasi hotela Kvarner. Druženje će se nastaviti na Ljetnoj pozornici pod najvećom disco-kuglom, i potrajati do dugo u noć, kada će Opatija polako iz romantičnih i hipijevskih sedamdesetih prijeći u eru disco glazbe osamdesetih.

– Retropatija je posveta zlatnom glazbenom razdoblju od kraja pedesetih do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je Opatijski festival dominirao glazbenom scenom čitave države. Rekreirat ćemo to vrijeme, uz kostimirane glazbenike koji će u parku i na plažama svirati glazbu onog vremena – bit će tu hipija, rokabilijevaca i drugih – a glavna stvar bit će koncert Ive Robića na terasi Kvarnera, kojeg će utjeloviti Mario Battifiaca. Nakon toga idemo na Ljetnu pozornicu na ples pod ogromnom disco-kuglom, neviđenom na ovim prostorima, jer uz šlagere, Opatija je bila poznata upravo po disco glazbi i brojnim diskotekama, objasnio je Dražen Turina Šajeta.

Ples uz ”RetrOpatiju” završit će uz najveće hitove grupe Kool & The Gang, kao simboličan poziv ”Svi u disco”, što je i naziv trećeg događanja u sklopu programa ”Golden Opatija” – koncerta ove legendarne američke funk i disco grupe, koji će se održati na kupalištu Slatina u ponedjeljak, 21. srpnja, od 21.30 sati. Koncert je poklon Grada Opatije svim Opatijcima i njihovim gostima. Ulaz je besplatan.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!