Kružić i Kurelić: Gervaisova multifunkcionalna dvorana neiskorištena, a može postati centar nove kulturne industrije @ Opatija

Unija Kvarnera smatra da je ulaganje u ljude važnije od ulaganja u beton i armaturu, a kreativni hub će ne samo osigurati novo zapošljavanje, nego i veći standard prihoda i kvalitete radnih mjesta za Opatijce, rekao je Vedran Kružić, prema čijim bi riječima Gervaisova multifunkcionalna dvorana bila dobra centralna lokacija za smještaj tog projekta.

Opatija – Multifukncionalna dvorana u Kulturno-turističkom centru Gervais, koja je uglavnom zatvorena i skrivena od pogleda, a koristi se većinom kao sala za catering, mogla bi postati centar nove kulturne industrije u Opatiji te otvoriti prostor za izgradnju društva znanja i edukacije kadrova u gradu, smatraju predsjednik Akcije mladih i Gradskog vijeća Robert Kurelić te predsjednik Unije Kvarnera i gradski vijećnik Vedran Kružić, koji su na ovu temu jučer održali tiskovnu konferenciju pred Gervaisom.

– Ova dvorana dovoljno je velika i odlično smještena, tako da može poslužiti za više događanja, između ostalog i za organizaciju ljetnih škola. Radi se o uobičajenoj praksi u kojoj visoka učilišta organiziraju posebne edukacije za vrhunske studente s dodatnom željom za znanjem, a razgovarao sam s predstavnicima Arhitektonskog fakuleta u Zagrebu koji su doista i zainteresirani upravo za takvu aktivnost. Njima je Opatija idealna kao destinacija za ljetnu školu jer im pruža pregršt praktičnih primjera arhitekture s prijelaza stoljeća, objasnio je Kurelić.

Prema njegovim riječima, Opatija kao sveučilišni grad trebao bi više pažnje posvetiti upravo edukativnim sadržajima, a dvorana koja je uglavnom neiskorištena – posebice od svibnja do rujna kada se u Gervaisu gotovo uopće ne održavanju nikakve aktivnosti – mogla bi biti idealni spoj učionice, prostora za druženje i rad.

– Grad Opatija već duže vremena čeka da se pokrenu natječaji za dodjelu sredstva iz Urbane aglomeracije, u sklopu kojeg je prijavljen projekt kreativnog „huba“ u ovome gradu. Taj projekt, koji bi mogao privlačiti mlade iz čitave Hrvatske, pa i šire regije, željne novih znanja, ali i poslovnih prilika u dinamičnim kreativnim industrijama povezanima s turizmom, treba sagledati puno ambicizonije, i upravo na tome ćemo inzistirati kao vijećnička većina. Unija Kvarnera smatra da je ulaganje u ljude važnije od ulaganja u beton i armaturu, a ovo je projekt koji će ne samo osigurati novo zapošljavanje, nego i veći standard prihoda i kvalitete radnih mjesta za Opatijce, rekao je Kružić, prema čijim bi riječima Gervaisova multifunkcionalna dvorana bila dobra centralna lokacija za smještaj tog projekta.

– Vrijeme je da se Opatija poveže s velikim stranim visokim školama koji bi u ovom gradu otvorili svoju podružnicu, i tada bi se doista mogao zvati sveučilišnim gradom. Na tom tragu razgovarao sam s predstavnicima britanskog veleposlanstva u svojstvu predsjednika vijećničkog Odbora za međunarodnu suradnju i mogu reći da interes postoji. Opatija mora krenuti putem suvremenog razvoja turizma i gospodarstva, koji se temelji na ekonomiji doživljaja, kreativnih industrija i digitalne tehnologije, kazao je Kružić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!