KUD Ivan Fonović Zlatela traži nove članove do kraja listopada @ Kršan

...ilustracija...

…ilustracija…

KUD Zlatela osnovan je početkom 1997. godine, povodom pedesete godišnjice smrti Ivana Fonovića Zlatele, poznatog izrađivača istarskih autohtonih narodnih glazbala.

Kršan – Zaljubljenici u tradicionalne instrumente i plesove imaju priliku produbiti svoj odnos s kulturnom baštinom ovog područja, i upisati se u neku od sekcija KUD-a ”Ivan Fonović Zlatela”. Upisi su nedavno otvoreni, i to za sve osobe starije od pet godina, a traju do kraja listopada.

Sekcije uključuju plesače narodnih plesova koji djeluju u 4 podsekcije prema dobi; svirače tradicijskih instrumenata koji su podijeljeni u dvije sekcije – temperirana glazbala poput sopele, miha i sličnih te netemperirana glazbala kakva su trieština ili bajs – te pjevačku sekciju koja promovira isključivo narodno pjevanje ”na tanko i debelo”.

KUD Zlatela (11)

KUD Zlatela osnovan je početkom 1997. godine, povodom pedesete godišnjice smrti Ivana Fonovića Zlatele, poznatog izrađivača istarskih autohtonih narodnih glazbala.

– Tijekom ovih 17 godina postali smo poznati i priznati u Istri i šire. Oni, koji se dobro razumiju u folklor, kažu da dobro predstavljamo Istru u Hrvatskoj i Hrvatsku u svijetu. Konačno smo se okušali i u izdavaštvu. Povodom deset godišnjice osnivanja smo izdali trostruki CD album s knjigom ”Vrime je…” da bude zabilježeno ono što se u tom razdoblju naučilo. Posljednjih pet godina organiziramo povodom svečanih dana općine Kršan zanimljivu kulturnu večer naziva ”Pod ćoricu”, uz težnje da skupina folklornih entuzijasta stvoriti intimni ambijent ljetne večeri s okusom folklornog izričaja. Realizacija susreta kretala se u smjeru edukacije i prezentacije, okupljanjem predavača i pjevača oko okruglog stola. Svaki pojedini predstavnik skupine uveo nas je u svijet svog pjevanja i cijeli program protekao je u neformalnosti, te interakciji publike i izvođača međusobno. Posebno se ponosimo sa mladim sviračima i pjevačicama iz škole sviranja i pjevanja iz razloga što od samog osnivanja pa naovamo, naši vrijedni članovi stalno osvajaju nagrade na natjecanjima ovakve vrste, kazao je predsjednik društva Zoran Karlić.

Više informacija dostupno je putem e-maila kud.i.f.zlatela.krsan@gmail.com, odnosno mobitela 091/575-6923 (Jelena Vickić, za plesače) te 091/918-3612 (Zoran Karlić, za svirače i pjevače).

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!