Kultura usprkos svemu – Ovogodišnje 29. izdanje Kastafskog kulturnog leta obilježit će niz manjih, besplatnih programa

Zastava 29. izdanja KKL-a podignut će se u petak, 26. lipnja, na maloj svečanosti i po prvi puta ispred novog prostora. Udruga je, naime, od nedavno u prostoru desno od gradskih vrata u kojem je godinama bio Turistički ured, a u njihov „stari“ prostor, odmah prekoputa, uselio je atelje Saše Jantoleka.

Kastav – Zastava 29. izdanja KKL-a podignut će se u petak, 26. lipnja, na maloj svečanosti, a potom će se organizirati niz manjih kulturnih događaja na raznim lokacijama u gradu

I 29. put održat će se Kastafsko kulturno leto, ljetni festival bez kojeg je teško zamisliti godinu u „gradu na brege“. Iako je vrlo teško prognozirati situaciju oko koronavirusa i epidemioloških mjera, Grad Kastav i Udruga Kastafsko kulturno leto pripremaju niz manjih, za građane besplatnih, programa koje će nositi domaće snage. Ako situacija dopusti, organizirat će se i manji dramski program s ulaznicama po popularnim cijenama, no naglasak 29. izdanja KKL-a bit će na manjim programima i izložbama na različitim lokacijama u gradu.

Jerry Ricks Blues Festival i drugi put
U okvirima nove situacije, organizira se i drugo izdanje Jerry Ricks Blues Festivala koji je prošlog ljeta oduševio brojnu publiku, a u Kastav doveo svjetsku gitarističku senzaciju Anu Popović. Program počinje u Mošćeničkoj Dragi 24. srpnja, a kastavske večeri rezervirane su za finale festivala 31. srpnja i 1. kolovoza. Na festivalu će iznimno ove godine nastupiti uglavnom domaća blues imena.

— Kastav i kultura se vole i jednostavno je nezamisliva situacija u kojoj nema kulturnih događanja u gradu stoga će naš ovogodišnji moto biti – Kultura usprkos svemu! Dugo smo bili izolirani jedni od drugih, bez svih onih dobrih emocija koje u nama bude dragi ljudi, kulturni programi, koncerti, izložbe… Iako smo svjesni da živimo novo normalno vrijeme, pokušat ćemo organizirati festival kojem na prvom mjestu neće moći biti masovnost, već emocija. Programi će se odvijati na svim mjestima u gradu, od Belvedera, preko Fortice, Lože, Lokvine, Bačvarije, Žudike, Crekvine… Zahvaljujući Gradu Kastvu svi programi će biti besplatni, a ako situacija dopusti, organizirat ćemo i dramski program na Crekvini s popularnom cijenom ulaznica i ograničenim brojem posjetiteljima, prateći savjete epidemiologa u tom trenutku, ističe predsjednica Udruge Kastafsko kulturno leto, Helena Ninković Budimlija.

Zastava 29. izdanja KKL-a podignut će se u petak, 26. lipnja, na maloj svečanosti i po prvi puta ispred novog prostora. Udruga je, naime, od nedavno u prostoru desno od gradskih vrata u kojem je godinama bio Turistički ured, a u njihov „stari“ prostor, odmah prekoputa, uselio je atelje Saše Jantoleka.

Tijekom srpnja i kolovoza odvijat će se koncerti, književne večeri i izložbe, a program će nositi uglavnom domaći umjetnici. Na KKL-u će se obilježiti i 140 obljetnica rođenja i 60 godina smrti Ivana Matetića Ronjgova i to kroz projekt GIIPUJA (Glazba Istre i Primorja u jazz aranžmanu) Damjana Grbca, kroz izložbu koju priprema Ervin Dubrović, te književnu večer i koncert na kojem će se izvoditi djela „oca istarske ljestvice“.

— Nadamo se da ćemo uspjeti našim građanima uljepšati ljetne mjesece u našem gradu i da će nam epidemiološka situacija dozvoliti organizaciju KKL-a u ovom manjem, intimnijem izdanju, kaže Ninković Budimlija.

error: Content is protected !!