‘Kulturni forum’ započinje predavanjem i prezentacijom Milovana Matetića: “Šah – pogled u prošlost”

Predavač će također pojasniti simboliku i značenje figura te govoriti o kulturi šaha, o ulozi koju ova igra može imati u školskom obrazovanju i u razvoju inteligencije i mentalnih sposobnosti kod djece i odraslih, te o svom dugogodišnjem iskustvu u ovoj složenoj igri.

Opatija – Projekt popularizacije znanosti Opatija Coffeehouse Debates koji već šest godina zajedničkim snagama organiziraju Udruga za razvoj kulture mladih “Kulturni front”, Filozofski fakultet u Rijeci i Amadria park hoteli Opatija, od ovog će četvrtka biti bogatiji za još jedan novi tip aktivnosti. Naime, organizatori pojašnjavaju kako su dosadašnjim aktivnostima, koje su uključivale panel-diskusije i predavanja vrsnih stručnjaka u prostorima Kavane Continental, te sastanke čitalačkih grupa i predavanja mladih znanstvenika u prostorima Udruge “Kulturni front”, dodali novu aktivnost nazvanu “Kulturni forum”. Riječ je o platformi za prezentacije, rasprave i predavanja entuzijasta, hobista, znanstvenika amatera i drugih stručnjaka izvan formalne akademske zajednice. Kroz ovu će se aktivnost, ističu, obrađivati brojne teme koje znanstvena zajednica ponekad zapostavlja, a koje su izrazito zanimljive, privlačne i mogu nas puno naučiti.

Prvo predavanje u sklopu ove nove aktivnosti održat će Milovan Matetić, dipl. ing. prof. matematike koji je radio u srednjim školama u Rijeci i Puli, a šahom se amaterski bavi od djetinjstva. Ovaj pedagog i šahovski zaljubljenik objavio je tri knjige u obliku serije priručnika “Otkrivam šah”, kroz koje se početnicima, ali i onim malo naprednijima, kroz pristupačan i jednostavan pristup omogućava svladavanje ove složene igre. Matetić je tako spojio veliko pedagoško iskustvo koje je stekao predajući matematiku u više srednjih škola sa svojom ljubavi prema šahu, izradivši priručnike koji učenike srednjih škola i studente potiču i osposobljavaju da ozbiljno zaigraju šah, te ih motivira da se uključe u šahovske klubove gdje redovito mogu vježbati i baviti se ovom složenom igrom. Član je Šahovskog kluba “Kastav” te aktivno radi na promociji šaha kroz lokalne medije.

U predavanju i prezentaciji “Šah – pogled u prošlost” Matetić će predstaviti nastanak i razvoj ove zanimljive igre koja već stoljećima ima velik ugled i fascinira igrače diljem svijeta. Predavač će također pojasniti simboliku i značenje figura te govoriti o kulturi šaha, o ulozi koju ova igra može imati u školskom obrazovanju i u razvoju inteligencije i mentalnih sposobnosti kod djece i odraslih, te o svom dugogodišnjem iskustvu u ovoj složenoj igri.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da ovaj četvrtak, 18. lipnja, malo prije 19 sati navrate do prostorija Udruge “Kulturni front” i poslušaju ovo zanimljivo predavanje, ali i postave pitanja te podijele svoja razmišljanja i iskustva o ovoj fascinantnoj igri. Zbog mjera sprečavanja širenja COVID-19, broj posjetitelja biti će ograničen (zbog čega se zainteresiranima preporuča da navrate malo prije 19, kako bi se mogli razmjestiti po prostoru), a organizirat će se i amaterski live-streaming na Facebook stranici Opatija Coffeehouse Debates.

Završno, organizatori pozivaju sve koji se, kroz predavanja, radionice i prezentacije (ili čak izložbe) žele uključiti u “Kulturni forum”, jednu od aktivnosti unutar projekta Opatija Coffeehouse Debates, da se jave putem društvenih mreža, e-mailom ili navrate na jedno od predavanja ili prezentacija te porazgovaraju sa nekim od organizatora o svom mogućem doprinosu. Poručuju zato da postoje brojne zapostavljene a važne i zanimljive teme u kojima su naši poznanici i prijatelji stručni, i šteta je da se to znanje ne podijeli s drugima te obogati njihovim razmišljanjima.

error: Content is protected !!