Kupoprodaja Evangeličke crkve završila na sudu @ Opatija

Oko pitanja je li opatijska valdežanska zajednica bila nezavisna, ili je pak odgovarala krovnoj organizaciji, Tavoli Valdese vodit će se i najviše prijepora, a sljedeće je ročište zakazano za sredinu prosinca.

Opatija – Kupoprodajom nekretnina opatijske Evangeličke crkve – pastoralnog doma i dijela zemljišta na kojem je izgrađena crkva na Punta kolovi – bavit će se opatijski Općinski sud. Naime, predstavnici Tavole Valdese, krovne organizacije valdežanske crkve, tužili su Ernu Legac koja je nekretnine kupila od Christiana Poscicha kao ”starješine” Evangeličke crkve Valdese Opatija za nezakonit upis u zemljišne knjige, te traže od suda da ugovor proglasi ništetnim a upis nevažećim.

Jučer se održalo prvo ročište na kojem je uglavnom i dovršen dokazni postupak – obje strane svoje su argumente bazirale uglavnom na ”papirima”, stoga se tijekom postupka neće saslušavati svjedoci. Uime Tavole Valdese, odnosno Evangeličke crkve iz Italije, odvjetnik Oskar Skerbec argumentirao je da je ova vjerska zajednica vlasništvo nad nekretninama stekla još 1917. godine kupoprodajnim ugovorom, te da je nakon 1945. godine ta imovina nacionalizirana, ali je ostala u posjedu i funkciji Evangeličke crkve. Prema njegovim riječima, nakon povrata imovine u devedesetim godinama, ona je pogrešno upisana – kao vlasnik je navedena Evangelička crkva Valdese, koja je navedena i kao tužitelj u zahtjevu za povrat imovine, ali je kao sjedište navedena Opatija.

Ta je greška ostala nezamijećena, a zbrku je – smatra Skerbec – iskoristio Christian Poscich koji je ranije uredno priznavao autoritet Tavole Valdese nad opatijskom valdežanskom zajednicom, te kao samoprozvani starješina Evangeličke crkve Valdese Opatija prodao imovinu koja nije bila u njegovu vlasništvu.

Međutim, u odgovoru na navode tužitelja, uime tužene Erne Legac koja je od Poscicha kupila pastoralni dom i okućnicu, odvjetnik Vladimir Šulina kazao je kako se u pravnom sustavu Republike Hrvatske vlasništvo stječe upisom u zemljišne knjige, a ovdje je upisana bila upravo ona zajednica koja je nekretnine i prodala. On je kazao i da je Evangelička crkva Valdese Opatija samostalna vjerska zajednica registrirana u Republici Hrvatskoj, na koju ne utječu propisi Republike Italije, kao ni odluke vjerskih tijela iz stranih država.

Upravo oko ovog pitanja – je li opatijska valdežanska zajednica bila nezavisna, ili je pak odgovarala krovnoj organizaciji, Tavoli Valdese – vodit će se i najviše prijepora, a sljedeće je ročište zakazano za sredinu prosinca.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!