Kurelić i Šprajc najavili tribinu o urbanističkom razvoju: Svaka intervencija u prostor ima dugotrajne posljedice @ Opatija

Predsjednik Vijeća Robert Kurelić je također uputio javni poziv i svim predstavnicima mjesnih odbora, gradskim vijećnicima, članovima opatijskih udruga da dođu na tribinu i participiraju u njenu radu.

Opatija – „Vizija urbanističkog razvoja Grada Opatije“ naziv je tribine čije su održavanje najavili na jučerašnjoj konferenciji za medije predsjednik Gradskog vijeća Grada Opatije dr.sc. Robert Kurelić i član Odbora za prostorno planiranje Gradskog vijeća Davor Šprajc. Tribina u organizaciji Gradskog vijeća Opatije održat će se sutra, u četvrtak, 28. rujna s početkom u 17 sati u Velikoj dvorani Gervaisa.

Predsjednik Gradskog vijeća Kurelić pozvao je sve zainteresirane građane da u četvrtak dođu u Gervaisu i sudjeluju u radu tribine jer će imati priliku da se svojim pitanjima, idejama ili prijedlozima uključe u diskusiju, ali prije svega imaju mogućnost da od eminentnih stručnjaka s područja arhitekture, prostorno planskog uređenja, urbanizma, građevine i drugih područja dobiju relevantne informacije o jednoj od tema koja je od vitalne važnosti za žitelje, ali i za budućnost grada.

Kurelić je također uputio javni poziv i svim predstavnicima mjesnih odbora, gradskim vijećnicima, članovima opatijskih udruga da dođu na tribinu i participiraju u njenu radu.

– Osnovna intencija aktualnog Gradskog vijeća Opatije je uključivanje javnosti u procese odlučivanja bitnih za grad, pa je ova tribina prva u nizu sličnih akcija. Svaka intervencija u prostor može imati dugotrajne posljedice; tema oko planiranja urbanizma, prostornog planiranja i općenito kvalitetnog upravljanja prostorom oko nas vrlo je važna. Vjerujemo da će stručnjaci koji će nas upoznati s primjerima dobre prakse iz zemlje i inozemstva pomoći i nama, ali i javnosti u kreiranju prostorno planskog upravljanja – naveo je Kurelić.

Dodao je i kako Grad Opatija posjeduje dva bitna dokumenta, a to su Strategija razvoja te nedavno na Gradskom vijeću usvojen Akcijski plan provedbe Strategije – što je podloga koa omogućuje da se sustavno i racionalno promišlja razvoj grada, čiji je urbanizam neizostavan dio.

Šprajc je istaknuo postojanje drugih dvaju vrlo bitnih dokumenata koji diktiraju razvoj, a to su Europska povelja o prostornom planiranju i arhitektonske politike Vlade RH, u kojima se posebno apostrofira nužnost participacije javnosti u procesima upravljanja prostorom, odnosno urbanizmu.
Svi su pozvani da dođu na tribinu, kako bi participirali u kriranju urbanističkog planiranja Opatije ali se i upoznali s elementima njegova kreiranja. Kurelić je najavio održavanje sličnih tribina vezanih uz druge teme koje su važne i tiču se kvalitete života žitelja grada, poput odvojenog sakupljanja otpada ili tematike koncesioniranja plaža.

Prema rasporedu tribine, nakon uvodne riječi predsjednika Vijeća, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ doc. dr. sc. Koraljka Vahtar Jurković trebala bi dati pregled zakonske regulative i revitalizacije perivojnog naslijeđa Opatije, prof. dr. sc. Branko Blažević s Fakulteta za turistički i hotelski menadžment predstaviti Strategiju razvoja Grada Opatije, dr. sc. Biserka Dumbović – Bilušić iz Konzervatorskog odjela u Rijeci definirati potrebne stručne podloge. S Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu gostovat će prof. dr. sc. Anka Mišetić i prof. dr. sc. Damir Krajnik, pri čemu će Krajnik govoriti o afirmaciji arhitektonsko-urbanističkih natječaja, a Mišetić o važnosti trgova za razvoj grada i činjenici da je Opatija grad bez trga.

U drugom dijelu tribine planirana je panel-rasprava uz moderatora Davora Šprajca te pitanja publike, a zaključak će dati predsjednik Gradskog vijeća dr. sc. Robert Kurelić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!