Kurelić: Sredstva za veće plaće odgajatelja mogla su se naći uz malo političke volje @ Opatija

Mario Alempijević i Robert Kurelić

Mario Alempijević i Robert Kurelić

Mario Alempijević naglasio je i da ga ne čudi što SDP nije podržao ovakav prijedlog, budući da se radi o stranci kojoj je socijaldemokracija samo u imenu, ali ne i u praksi.

Opatija – Petnaest godina traje nepravda u kojoj su osnovice djelatnika Dječjeg vrtića Opatija znatno niže od osnovica u gradskim ustanovama poput Gradske knjižnice i Festivala Opatija, a osobito gradske uprave, a tu nepravdu odbili su ispraviti vladajući vijećnici na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća.

Poručili su to predstavnici Akcije mladih, Mario Alempijević i Robert Kurelić, na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, na kojoj su iznijeli podatke kako je osnovica za plaće u Dječjem vrtiću, nakon 5-postotnog povećanja u 2016. godini, dosegla 3.207,75 kuna, dok osnovica u gradskim ustanovama iznosi 3.814 kuna, a u gradskoj upravi 4.248 kuna.

– Grad Opatija priznao je u kolektivnom ugovoru iz lipnja 2016. godine postojanje zaostatka osnovice i obećao ih uskladiti s ostalim proračunskim korisnicima. Iznos potreban za uskalađenje od 5 posto iznosi oko 320 tisuća kuna, ili 0,2 posto proračuna od 160 milijuna kuna. Za usporedbu, Grad daje 550 tisuća kuna više za proslavu 60 godina Ljetne pozornice, skoro 700 tisuća kuna za program još neotvorenog Kulturno-turističkog centra, preko milijun kuna za razne prostorno-planske dokumentacije. To znači da se novac mogao pronaći bez ikakvih problema da je bilo ikakve političke volje, kazao je Kurelić, vijećnik u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini.

Napomenuo je kako u vrtiću postoji još jedan problem, a to je velika razlika između visine plaća, odnosno koeficijenata ravnateljice i stručnih službi i plaća odgajateljica. Stoga je Kurelić pozvao Upravno vijeće Dječjeg vrtića da, ”u skladu s člancima 41. i 42. Zakona o predškolskom odgoju uskladi plaće i ispravi nepravdu prema odgajateljicama koje rade iznimno važan posao za sve mlade obitelji u Opatiji”.

– Grad Opatija ima najveći broj zaposlenih po stanovniku, s relativno visokim primanjima, pa je očito normalno da u takvoj situaciji ne ostane sredstava za ljude koji odgajaju djecu, što bi trebao biti najvažniji i veoma odgovoran posao, kazao je Alempijević.

Naglasio je i da ga ne čudi što SDP nije podržao ovakav prijedlog, budući da se radi o stranci kojoj je socijaldemokracija samo u imenu, ali ne i u praksi.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!