Kvarner gubi svoju poziciju – dok turistički rezultati u Hrvatskoj rastu, naša županija u padu @ Opatija

Učestala slika prazne Opatije

Učestala slika prazne Opatije

Najznačajnije domaće destinacije su Rovinj i Dubrovnik s više od 3,1 milijun noćenja, dok se Opatija s milijun i 65 tisuća noćenja smjestila na 20. poziciju u Hrvatskoj.

Opatija – Nakon rezultata na gradskoj te županijskoj razini, objavljeni su i turistički rezultati na nacionalnoj razini. Prema podacima koje je na svojim stranicama objavilo Ministarstvo turizma, tijekom prošle godine u Hrvatskoj je ostvareno oko 13 milijuna dolazaka što je za šest posto ili 600 tisuća bolje nego preklani, te 73,5 milijuna noćenja što je za 1,5 milijuna ili 2 posto bolje nego 2013. godine.

Iz našeg rakursa, najzanimljivi su oni podaci koji se odnose na područje Opatijske rivijere i Primorsko-goranske županije, prema kojima je Kvarner – uz Šibensko-kninsku županiju – jedini u padu u broju noćenja, i to za 3 posto. Na državnoj razini najznačajnija je Istarska županija u kojoj je ostvareno gotovo svako treće turističko noćenje, slijedi Splitsko-dalmatinska županija s 18 posto udjela, te PGŽ s jednim postotnim poenom manje. Njemačka s 21 posto udjela, Slovenija sa 11 posto i Austrija s 8 posto i dalje ostaju najznačanija hrvatska emitivna tržišta, no značajan je velik rast dolazaka iz SAD-a koji zauzimaju 1 posto ukupnih noćenja, ali uz 17 posto bolji rezultat nego godinu dana ranije.

Najznačajnije domaće destinacije su Rovinj i Dubrovnik s više od 3,1 milijun noćenja, dok se Opatija s milijun i 65 tisuća noćenja smjestila na 20. poziciju u Hrvatskoj. S područja Kvarnera, više noćenja od Opatije ostvarili su Mali Lošinj koji je s 1,9 milijuna noćenja na 6. mjestu te Crikvenica koja je s 1,4 milijuna noćenja na 13. mjestu. No, za razliku od Opatije, ove su destinacije ostvarile slabije rezultate u 2014. u odnosu na 2013. godinu, i to pad za šest, odnosno četiri posto.

Uz noćenja i dolaske, definirani su i konkretni, financijski rezultati prošle turističke godine, prema kojima je u prvih devet mjeseci ostvareno 6,77 milijuna kuna prihoda, te u prvih 11 mjeseci zaposleno 40 tisuća novih ljudi.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!