Kvarner u siječnu zabilježio porast noćenja od 30 posto, očekuje se dobra turistička godina @ Opatija/Rijeka

opatija_hotle_marina_admiral_more

Tijekom prvog mjeseca ostvareno je 29 posto više noćenja te 23 posto više dolazaka nego u istom mjesecu lani, a porast je zabilježen sa svih najvažnijih emitivnih tržišta, ali i dalekih destinacija.

Opatija/Rijeka – Dobri turistički rezultati u siječnju na opatijskom području preslikali su se na čitav Kvarner, budući da upravo Opatijska rivijera dominira čitavom destinacijom prema fizičkim pokazateljima.

Rezultate su na tiskovnoj konferenciji predstavili župan Zlatko Komadina i direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov, koji su ujedno najavili i nastup TZ Kvarnera na najvećem bavarskom turističkom sajmu koji se održava u Münchenu od 18. do 22. veljače.

– Siječanj je započeo s 29 posto više noćenja nego u prošloj godini i 23 posto više dolazaka. Prvenstveno to su naša najbolja emitivna tržišta – Austrija (povećanje od 7 posto), Italija (44 posto više), Slovenija (14 posto) i Njemačka (16 posto). Posebno vrijedi istaknuti povećan dolazak iz dalekih tržišta, poput Koreje i SAD-a, što pokazuje da smo uspjeli ući u europske ture, a to je bio cilj, rekla je Peršić Živadinov, istaknuvši da je privatni smještaj zabilježio povećanje od čak 56 posto, što se pripisuje projektu Kvarner Family koji provodi TZ Kvarnera i intenzivnoj promociji na emitivnim tržištima.

Župan je dodao da je važno imati turističke manifestacije na Kvarneru, ali i nastupe u inozemstvu kojima će se promovirati turizam.

– Riječki karneval doprinijet će i dobroj turističkoj veljači pa bi svaki mjesec trebali imati jake događaje. Primjerice, slijedi nam partnerstvo u ”Tour of Croatia”, biciklističkoj utrci kroz Hrvatsku koja bi jednu od etapa imala u našoj Županiji. U razvoj turističkih kapaciteta ulaže se 250 milijuna kuna, što će također pomoći turizmu. U inozemne medije namjeravamo se probiti projektom Kvarner Gourmet, rekao je Komadina.

Na pitanje novinara o tome da Primorsko-goranska županija nema odredišta koja su u top 5 hrvatskih turističkih destinacija, Peršić Živadinov je rekla da se destinacije koje imaju veliki broj kapaciteta ne treba uspoređivati s onima koji imaju manji broj ležajeva, kao što je slučaj na Kvarneru.

Župan Komadina rekao je da je ovaj siječanj turistički vrlo dobar za Kvarner, s prosječno 25 posto više turističkog prometa nego inače, što je dokaz hotelijerima da otvorenost hotela i aktivnosti na tržištima jamče dolazak turista.
– Pokazale su se opravdanim naše aktivnosti na njemačkom tržištu i nakon uspješnog sajma u Stuttgartu slijedi nastup na sljedećem najvećem turističkom sajmu u Njemačkoj, sajmu F.re.e koji se održava u Münchenu, rekao je Komadina dodavši da nakon toga slijede nastupi na sajmovima u Berlinu, Moskvi i Beču.

Na sajmu F.re.e predstavit će se ponuda cijelog Kvarnera, a suizlagači na štandu pojačano će predstaviti ponudu svojih destinacija, i to TZ Otoka Krka, TZ Grada Crikvenice, Imperial Rab, TZ Grada Opatije i TZ Grada Rijeke te turistička agencija Katarina Line sa svojom ponudom krstarenja i drugih tematskih programa. Posebno vrijedi istaknuti svakodnevne prezentacije na tematskim binama za zdravstveni turizam i wellness, outdoor – ponudu aktivnog odmora, biciklizam i ronjenje. Ukupno će se održati dvadeset prezentacija. Interes za Kvarner dodatno će potaknuti oglašavanje u mjesečniku ”Mein München”, tiskanom u 110 tisuća primjeraka.

Na poziv bavarske državne ministrice, u istom razdoblju, organiziran je i studijski posjet delegacije turističkog gospodarstva Gorskog kotara gdje će biti upoznati s bavarskim iskustvima u razvoju kontinentalnog turizma.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!