Kvarnerska inicijativa Viškovo i Lista za Rijeku: Dosta je urbanističke anarhije i improvizacije u Viškovu

Jedan od naših prioriteta je revizija postojećeg Prostornog plana uređenja Viškova i urbanističkih planova uređenja, jer je očito da postojeći ne zadovoljavaju potrebe mještana, naglasila je Smokvina, dodajući da je potrebna izrada novog Plana kojim će se promišljeno, prikladno i razvojno planirati uređenje, izgradnju i nove sadržaje koji će podići kvalitetu života stanovnika Viškova.

Viškovo – Iz godine u godinu broj stanovnika Viškova raste, što zahtijeva ubrzano rješavanje brojnih problema građana u prostoru te planiranje i uvođenje novih sadržaja primjernih jedinici lokalne samouprave od preko sedamnaest tisuća stanovnika, a što aktualna vlast ili ne zna ili ne želi napraviti, rekla je na današnjem skupu u centru Viškova Tamara Smokvina, kandidatkinja Kvarnerske inicijative i Liste za Rijeku za gradonačelnicu Općine Viškovo.

-Općina Viškovo pod hitno treba definirati prostor, odnosno dugoročno urbanistički i razvojno planirati stambene, poslovne i rekreativne zone, kao i okvir za ostale sadržaje primjerene općini poput Viškova, kako bi se izbjegao kaos u prostoru. Trenutno je vidljiva neplanska izgradnja, opća urbanistička i arhitektonska anarhija bez odgovarajućih infrastrukturnih rješenja i drugih pratećih sadržaja te improvizirane izmjene Plana u svrhu nekih provizornih rješenja ili, pak, kako se neki interes pojavi. Stoga je jedan od naših prioriteta revizija postojećeg Prostornog plana uređenja Viškova i urbanističkih planova uređenja, jer je očito da postojeći ne zadovoljavaju potrebe mještana, naglasila je Smokvina, dodajući da je potrebna izrada novog Plana kojim će se promišljeno, prikladno i razvojno planirati uređenje, izgradnju i nove sadržaje koji će podići kvalitetu života stanovnika Viškova.

Prema njenim riječima, s obzirom da je Viškovo u prosjeku po starosti stanovništva jedna od najmlađih općina u Hrvatskoj, a na području općine ne postoje adekvatni programi za mlade kako bi kvalitetno ispunili svoje slobodno vrijeme, postoji potreba za realizaciju projekata koji bi zadovoljavali njihove potrebe. -Zbog toga želimo planirati i graditi dodatne sadržaje za mještane, osobito mlade, kao što su multimedijalni i sportsko-rekreacijski centar, uključujući tu u nekoj perspektivi i bazen, s tim da ti sportski sadržaji udovoljavaju kriterijima i standardima za održavanje višeg ranga sportskih natjecanja, rekla je Smokvina.

Njena zamjenica, Marina Gulin skrenula je pažnju na to da u općini Viškovo mora biti razvijena i socijalna solidarnost te da treba postojati ažurirani popis svih stanovnika Viškova kojima je potreban bilo kakav vid materijalne pomoći. -U skladu s financijskim mogućnostima općine donijet ćemo program borbe protiv siromaštva. Također planiramo sačiniti popis osoba s posebnim potrebama koje žive na području naše Općine, sagledati sve teškoće s kojima se njihovi roditelji i staratelji suočavaju i u skladu s mogućnostima proračuna osmisliti program pomoći, kako bismo samim tim osobama i njihovim skrbnicima olakšali ionako teške životne prilike, kazala je Gulin.

S obzirom na dinamiku razvoja općine i sve veći broj stanovnika, prema mišljenju kandidatkinja za načelnicu i zamjenicu načelnice Viškova, jedna od važnih budućih investicija mora biti sigurnosni video sustav, ključan za prevenciju sve većeg broja slučajeva nasilja, pljački i drugih vrsta kriminala, kao i nadzora nad ilegalnim odlagalištima otpada.

-Trebamo učiniti sve da se mještanke i mještani Viškova osjećaju sigurno u okruženju u kojem žive i rade. Neshvatljivo je da općina veličine Viškova nama policijsku stanicu kao instituciju koja utječe na sigurnost života i rada stanovništva. Zato ćemo zahtijevati policijsku stanicu u centru Viškova koja će pokrivati cijelo područje općine. Također, osim prijenosnog šaltera MUP-a koji jednom mjesečno djeluje na području Općine, sve poslove u nadležnosti državne i regionalne samouprave, poput prijave boravka i prebivališta, izdavanje matičnih brojeva, osobne iskaznice, vozačke dozvole i sličnog, mještani moraju obavljati u Rijeci. Zahtijevat ćemo otvaranje jednog zajedničkog ureda za obavljanje navedenih poslova, kako bismo našim mještanima omogućili brže rješavanje spomenutih  pitanja, zaključila je današnji skup odnosno konferenciju za novinare Tamara Smokvina.

 

 

error: Content is protected !!