Laburisti predlažu Dom Lisinu kao azil za životinje @ Matulji

Predstavnici matuljskog i opatijskog ogranka Hrvatskih laburista održali su tiskovnu konferenciju u društvu članova Udruge za zaštitu životinja ”Lunjo i Maza” na kojoj su podsjetili kako ovoj volonterskoj organizaciji prijeti gubitak prostora za rad, te ponudili alternativno rješenje.

Matulji – Udruga za zaštitu životinja ”Lunjo i Maza” u svibnju ove godine ostat će bez svog prostora za rad (https://poduckun.net/udruga-lunjo-i-maza-uskoro-bez-prostora-lovran/), na što su podsjetili na nedavnoj konferenciji koju su članovi udruge održali u društvu predsjednika matuljskog i opatijskog ogranka Hrvatskih laburista, Marina Šustara i Leonida Holjara.

– Jedinice lokalne samouprave na području Liburnije već 7 godina kasne sa izvršavanjem zakonske obveze organiziranja i financiranja skloništa za napuštene životinje. Za to vrijeme volonteri nadljuskim naporom i besplatno obavljaju njihov posao ulažući u njega vlastiti novac i energiju. Općina Matulji niti ne sufinancira liburnijsku udrugu ”Lunjo i Maza”, što izuzetno otežava rad i aktivnost te udruge. Važno je spomenuti kako su lokalni moćnici ”zaboravili” u svoje prostorne planove ucrtati moguće mjesto skloništa za životinje, a pitanje je što će se dogoditi ukoliko im se ponovi nedavni slučaj iz Bakra, koji je zbog jednog psa lutalice izgubio parnicu i ostao bez 1,2 milijuna kuna! Ne, tada neće odgovarati lokalni šerifi odgovorni za tu situaciju, već će sve pasti na teret lokalnog Proračuna, odnosno ”običnih” građana, a projekti važni za razvoj mjesta momentalno će stati, kazali su Šustar i Holjar.

Oni su predstavnicima ”Lunje i Maze” uručili i donaciju hrane za pse, te kazali kako bi kvalitetno privremeno rješenje za ovu udrugu bilo da im se dopusti rad u Domu Lisina.

– Hrvatski laburisiti predlažu da se Udruga, odnosno sklonište za životinje privremeno smjesti u PD Lisina bar dok se ne donese prostorni plan za područje Lisine, a što sigurno neće biti realizirano naredne 2 do 3 godine. Također, tražimo da se udruzi ”Lunjo i Maza” omogući i olakša rad, odnosno da im se sufinancira njihov društveno koristan rad iz lokalnog Proračuna, poručili su Laburisti.

Predsjednik udruge ”Lunjo i Maza” Boris Uršić kazao je kako su volonteri tijekom prošle godine zbrinuli 151 životinju, te odradili 186 sterilizacija. Na svoj rad udruga je utrošila 175.000 kuna – oko 35 tisuća kuna dobiveno je od Općine Lovran i Grada Opatije, ostatak su donacije građana i vlastita sredstva samih volontera.

– Imamo i peticiju sa 4.000 potpisa gradana Liburnije koji traže pomoć u rješavanju našeg problema. Ne znam što će se desiti kad budemo prisiljeni napustiti prostor. Bit će puno nezbrinutih životinja, koji su i prijenosnici raznih bolesti ako ih se ne zbrine na odgovarajući način. Ako se ne nađe lokacija za azil za životinje, propast će i sav trud koji smo 15 godina ulagali u taj rad, kazao je Uršić.

Njegov kolega Borian Frančić Rosini objasnio je kakvim se to društveno-korisnim radom članovi udruge bave.

– Kakav društveno korisni rad obavljamo, može se vidjeti i iz primjera da smo nedavno u samom centru Matulja lovili kuju haskija s dva legla od ukupno petnaest psića. Nalazila se u prostoru gdje svakodnevno djeca prolaze, bila je gladna i moglo se dogoditi da lako nekoga ugrize u zaštiti svojeg legla. No, mi smo je zbrinuli, a i svih petnaest šetnaca je udomljeno, kazao je Rosini.

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net