Laburisti predstavili svoj izborni program gospodarstva @ Matulji

Liburnija.net: Kristina Erceg i Marin Šustar

Liburnija.net: Kristina Erceg i Marin Šustar

Dvojac mladih laburista je istaknuo odličan geografski položaj Matulja kao prednost za sve potencijalne ulagače u općini, koje bi se dodatno moglo privući konkuretnim cijenama komunalnog doprinosa.

Matulji – Hrvatski laburisti – stranka rada, odnosno njihov matuljski ogranak, predstavio je na nedavnoj tiskovnoj konferenciji smjernice svoga izbornoga programa u sektoru gospodarstva i poduzetništva.

– Sve programe i projekte koji mogu privući novac iz EU fondova i sve ideje potrebno je usmjeriti na razvoj gospodarstva, jer općinski Proračun može biti jak samo ako je jako i gospodarstvo. Naši mještani će bolje živjeti samo ako se potiče poduzetništvo, kreditiraju programi zapošljavanja, otvaraju nova radna mjesta, odnosno da se institucionalno pomogne samozapošljavanje, prije svega malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo. Sadašnja gospododarska sitacija je neizdrživa, a poduzetništvo je doslovno propalo. O tome svjedoče i službeni podaci Trgovačkog suda u Rijeci, koji kažu da su u 2010. godini prestala djelovati 3 poduzeća, u 2011. godini 6, a u prvih 10 mjeseci 2012. godine nevjerovatnih 156 poduzeća na području općine Matulji, i to ne računajući obrte, upozorio je predsjednik stranke Marin Šustar koji je na konferenciji sudjelovao u društvu Kristine Erceg.

Dvojac je istaknuo odličan geografski položaj Matulja kao prednost za sve potencijalne ulagače u općini, koje bi se dodatno moglo privući konkuretnim cijenama komunalnog doprinosa.

Liburnija.net: Kristina Erceg

Liburnija.net: Kristina Erceg

– Stoga ćemo mi omogućiti fleksibilno plaćanje komunalnog doprinosa kod novih investicija u izgradnji, te uvesti olakšice vezane uz komunalnu naknadu za svaku novu investiciju. Investitori će prve godine biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade, a tek će u trećoj godini plaćati puni iznos, odnosno po okončanju izgradnje. Uz to, svaki će investitor dobiti punu pomoć Općine u administrativnim poslovima u ishođenju svih potrebnih dozvola. Time ćemo postići brže zapošljavanje, ali i privući nove investitore, jer oni više neće morati sami lutati po hodnicima boreći se s našom birokracijom. Sve dozvole za gradnju moći će se dobiti u roku od maksimalno 3 mjeseca ukoliko investitori imaju jasan projektni plan, zaključio je Šustar.

Među ostalim mjerama koje planiraju uvesti, laburisti su izdvojili besplatni najam prostora u vlasništvu Općine temeljem programa i prebivališta obrtnika i poduzetnika u prvoj godini poslovanja, besplatnu edukaciju za novoosnovane tvrtke (i tvrtke u osnivanju) s ciljem pomoći u usvajanju osnovnih znanja za razvoj i unapređenje vlastitog poslovanja te pružanje pristupa poslovnim informacijama i uslugama i snalaženju u tumačenju i usvajanju zakonskih propisa i primjeni istih u svakodnevnom poslovanju.

– Smanjit ćemo razne parafiskalne namete kao npr. porez na tvrtku i naziv, koji poduzetnik ili obrtnik plaća minimalno 600 kuna godišnje po svakom poslovnom prostoru, a taj porez “ubire” lokalna samouprava. Subvencionirati ćemo kamate za obrtnike, te male i srednje poduzetnike s odgodom plaćanja glavnice duga za prvu godinu, kao i ukupne vrijednosti izrade poslovnih planova i investicijskih studija, a pružat ćemo i savjetodavne usluge u procesu osiguranja financijskih sredstava, zaključio je Šustar.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!