LAG ‘Terra liburna’ u posjetu EU parlamentu @ Bruxelles

Arhiva

Arhiva

S obzirom da naš LAG ima u planu skoro organiziranje FLAG-a (Fishing LAG – Lokalna akcijska grupa u ribarstvu) za “spuštanje” na lokalnu razinu sredstava Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo koji je i najizdašniji fond, omogućeno je praćenje sjednice Odbora regija, Vijeća za prirodne resurse na temu “Malo ribarstvo u obalnim zajednicama i regijama”, što je za naš LAG bilo od posebnog značaja.

Bruxelles – Na poziv europarlamentarke Ruže Tomašić, LAG “Terra liburna” sudjelovao je u organiziranom posjetu EU parlamentu i Vijeću, te Odboru regija u Bruxellesu od 27.-28. lipnja ove godine, a putovanju je nazočio ukupno 21 predstavnik hrvatskih LAG-ova i FLAG-ova, te predstavnici LEADER mreže Hrvatske i Hrvatske mreže za ruralni razvoj. Putovanje je financirao Europski ured Ruže Tomašić, a organizirano je s ciljem upoznavanja s trenutnim problemima i izazovima LAG-ova u Hrvatskoj, te započinjanja zajedničkog rada na osvješćivanju potrebe za temeljitom provedbom CLLD (Community-led Local Development) metodologije unutar Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, te u konačnici i pripreme za provedbu CLLD-a na razini Urbane agende u sljedećem programskom razdoblju EU, uključujući i Integrirane teritorijalne investicije (ITI).

bruxelles_2015_euro_parlament_1

U ponedjeljak 27. lipnja organiziran je kratki obliazak EU parlamenta te su prisutni imali prilike upoznati detalje o njegovu funkcioniranju, a obavezna je tema bila i aktualni “BRexit”. Po kratkom obilasku sudionici su nastavili obilazak u Odboru regija gdje su se upoznali s njihovim aktivnostima u smjeru primjene CLLD-a i ITI i na druge fondove u narednom razdoblju, te općenito o radu Odbora.

S obzirom da naš LAG ima u planu skoro organiziranje FLAG-a (Fishing LAG – Lokalna akcijska grupa u ribarstvu) za “spuštanje” na lokalnu razinu sredstava Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo koji je i najizdašniji fond, omogućeno je praćenje sjednice Odbora regija, Vijeća za prirodne resurse na temu “Malo ribarstvo u obalnim zajednicama i regijama”, što je za naš LAG bilo od posebnog značaja, kao i prethodno tome Izvješće na tu temu gđe. Tomašić. Nakon zasjedanja Vijeća, predsjednik i članovi su se obratili hrvatskim LAG-ovima i FLAG-ovima i proveli raspravu o tromoj nacionalnoj administraciji, propisima koji su još uvijek nesukladni europskima, te općenito nedostatku političke i upravljačke volje da se LAG-ovima i FLAG-ovima pristupi drugačije nego drugim udrugama s obzirom na ulogu koja će ima biti dodijeljena u narednom razdoblju da putem natječaja direktno na svoj djelatnom području dodjeljuju EU sredstva. Zastupnica Tomašić pokazala je veliku spremnost u temama od interesa za LAG-ove i odlučnost u rješavanju problema poput predfinanciranja LAG-ova, suzbijana prepreka na nacionalnoj razini i smanjenje općenito administrativnog pritiska na organizacije kojima je animiranje dionika sa svojih područja od temeljne važnosti. Istaknula je važnost rada za zajednicu i kroz pomoć LAG-ovima, te uzdigla međusobnu suradnju iznad razine politički obojenih orijentacija osiguravši međunarodnu potporu provedbi CLLD-a u Hrvatskoj.

Sudionici su uvečer i narednog dana imali priliku razgledati ovaj multikulturalni i multietnički grad koji je u mnogočemu podređen upravo ulozi europske prijestolnice, ali i dalje ima iznimno jak vlastiti identitet.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!