Lajfstajl destinacija…

ples_lifestyleZagreb/Opatija – Hrvatska kao ”life-style” destinacija? Tom je idejom pogonjena nova kampanja Ministarstva turizma, na koju će se potrošiti dvostruko više stotina milijuna kuna nego lani i koja bi Hrvatsku trebala prikazati kao lajfstajl meku – odredište za bogatu elitu, mjesto gdje treba doći ”vidjeti i biti viđen”, ekološki očuvano, povijesno netaknuto, kulturno-ispunjeno… Nije to zajebancija, išao bih i ja na takvo mjesto. No, hajde, nećemo postaviti pitanje može li se Hrvatska uopće uklopiti u tu sliku, nego – može li to učiniti Opatija i njena okolica, dakle turistička destinacija Liburnije?
Kakvu lajfstajl ponudu danas pruža Opatija? Već se smijete? No, dobro, ustrajmo u svome pohodu na brendiranju Opatije kao lajfstajl destinacije… Što to uopće podrazumijeva? Sasvim sigurno, riječi ”life” i ”style”, koje bismo preveli kao ”životni stil” ili ”stil života” imaju veoma široko značenje. Svatko od nas, dakako, ima svoj životni stil – nekome je životni stil ”bira spreda butige” nekome čitanje po čitave dane, nekome uživanje u seksualnim užicima, nekome asketizam i ustezanje od pohote… Životnih stilova ima koliko i ljudi, pa tako i ta sama sintagma ne znači ništa posebno.
Ipak, ona se posljednjih godina ustalila za opisivanje životnog stila jedne uže društvene skupine… Na zapadnoj su hemisferi njeni pripadnici poznati kao džetset (inače, da digresiram – pisanje stranih riječi s ‘hrvatskim’ kvačicama sasvim je legalna jezična stvar, koja nije baš vezana uz omraženog Vuka), no kod nas se ne bi mogla tako nazvati jer vlastite avione (dakle – jet=avion) ima tek nekolicina osoba, koje uglavnom nemaju potrebu pojavljivati se u javnosti… Uzgred budi rečeno, dobar dio njih obitava, barem dio godine, na liburnijskom prostoru, pa barem po tome možemo reći da smo lajfstajl destinacija za džetset.
vprada
Lajfstajl oznaka, dakle, odnosi se na životni stil onih koje možete susresti na stranicama novina i televizijskim emisijama nazvanim ”mozaik” ili ”scena” (oba imena preuzeta iz antičke umjetnosti s kojom nemaju baš puno veze), ”refletkor”, ”spektakl”,”eksploziv” ili ”ekskluziv”, koja najčešće donosi životne dogodovštine propalih zvijezda (ili onih za koje se nadamo da bi uskoro mogle propasti)… Hrvatska, međutim, ne želi privući svoje ”zvijezde”, jer one nemaju para i dosadne su, nego želi privući strane zvijezde (koje imaju svoje avione i jahte, dakle džetset i jahtset) koji bi trošili brdo para u malo vremena.
Kako te strane zvijezde vole uglavnom moderne stvari, odnosno, bolje rečeno, trendovske stvari, to bi značilo i da moramo biti ”trendi” destinacija… Tada ćemo privući i ”trendsetere”, koji će, sudeći po imenu, sa sobom dovesti i hrpu ”trendfolovera”. Stvari koje su u trendu danas u svijetu ne zna nitko živ osim one Ane Wintour (ili kako se već zove), odnosno gospođe po kojem je nastao film ”Vrag nosi Pradu”, ali hrvatska politička vrhuška smatra da su u trendu – kultura, prirodne ljepote, ekologija, mir, tišina i odmor… Meni se nekako čini da su prije u trendu Lindsey Lohan, Sumrak, partiji, sintetičke droge, opće tupilo i slične stvari, ali mogu se složiti da to ne bi lijepo izgledalo na promotivnom spotu (recimo: Hrvatska – zemlja za lake žene i teške droge)…
No, dobro, nakon iznimno opširnog uvoda i nebrojeno čestog meandriranja ove rijeke misli, spreman sam se vratiti na početno pitanje – koliko preduvjeta za dobivanje predznaka lajfstajl destinacije, ako uzmemo ove uvjete koje nam je ponudila država, ima Opatija?
Pa hajdmo redom – kultura… Okej, što se tiče starih stvari (koje se obično vole smatrati kulturom u turističkom smislu), tu dobro stojimo. Imamo građevine starije od američke demokracije, lijepe stare parkove, predratne trizduje i stranku umirovljenika u Vijeću. S druge strane, nitko ne zna kad radi Šporer, što uglavnom nije niti važno, jer tek rijetke zanima ono što je u njemu postavljeno… Ista je stvar s Hrvatskim muzejem turizma, pa nam se neka ”živa” kultura svela na nastupe Opatijskih suvenira na terasi hotela Kvarner.
Prirodne ljepote – tu ne stojimo loše… Sjednite u neki kafić blizu tržnice i nagledat ćete se prirodnih ljepota kolko hoćete… Naš odnos prema prirodi dosta dobro simbolizira sudbina šetnice ”Carmen Sylva” koja je, teško ranjena alfaltom i bukom naselja, ostavljena da polako umre… Osjećaj povezanosti s prirodom, doduše, bude one kanalizacijske crpne stanice, koje nas mirisom vraćaju u najprirodniju od svih prirodnih priča – onu o hranidbenom lancu, koja, barem kod nas, redovito završava u moru…
mzzvo
Al’ tišina i odmor – to je nešto čega imamo napretek… Pogotovo sad kad smo se riješili nekoliko tisuća sudionika kongresa, koji su tako bučno ometali našu želju da budemo mirna i pusta turistička destinacija.
Međutim, kao što sam rekao ranije, u Opatiji se nastanilo pripadnika džetseta kao nigdje drugdje.
Mislim dakle, da bi ministar turizma trebao doći u Opatiju na jedno studijsko putovanje – da konačno shvati što je to ”lajfstajl destinacija”. Jer, dok on vjeruje da će džetsetere privući oglašavanjem (kao da oni gledaju televizije koje posjeduju) recept je veoma jednostavan – prvo, naći simpatičnog ugnjetavača koji će ti sagraditi svu potrebnu infrastrukturu i vile s ogromnim okućnicama, a kojeg ćeš ti zauzvrat silno mrziti, jer ti krade slobodu svojim monarhističkim težnjama. Zatim, naći simpatičnog samupravljača koji će sve što je ovaj prije njega izgradio, uzeti i proglasiti zemljištem svih nas, a kojeg ćemo mi zauzvrat silno mrziti, jer nam krade slobodu svojim komunističkim težnjama.
I na kraju, naći simpatičnog ”prodavača” koji će kupiti ovo što su oni prije njega sagradili i proglasili svojim, kako bi se mogao visokim zidovima i ogromnim okućnicama ograditi od ljudi koji misle da nam krade… Pa, da jednostavno krade…
Davor Žic

error: Content is protected !!