Laura i Kristijan mališani s Down sindromom zvijezde kampanje za brand Looly Boo @ Matulji, Zagreb

Cilj ove kampanje je da uz pomoć medija promijenimo percepciju javnosti o osobama s Down sindromom.

Matulji – Laura i Kristijan mališani s Down sindromom snimili su kampanju za brand Looly Boo. No krenimo redom, Martina i Larisa, mame Kristijana i Laure koji su rođeni s Down sindromom aktivno sudjeluju na domaćoj kao i na svjetskoj sceni osoba s Down sindromom, te su odlučile napraviti pomak u našoj državi i pokazati kako njhova djeca mogu biti sve kao i druga djeca urednog razvoja i da je samo nebo granica.

– Potaknute mnogim pozitivnim primjerima iz svijeta odlučile smo da bi bilo dobro kada bismo i mi krenuli u smjeru uključivanja djece s Down sindromom u modne kampanje s hrvatskim brandovima kako bi pokazali javnosti da svijet mode i marketinga nije rezerviran samo za djecu i odrasle bez teškoća već da ljepota ima mnogo lica, te da svatko od nas ima “ono nešto” i da svako dijete ima pravo biti sudionik u svim aspektima društvenog života. Brand Looly Boo pratimo već neko vrijeme i svidio nam se njihov moderan dizajn, te ih je mama Martina otvoreno pitala za suradnju na koju su oni odmah oduševljeno pristali! Već su pripreme za jesensku kolekciju bile u zamahu, a mi smo uletjeli baš u pravo vrijeme! Ideje su se nizale jedna za drugom i zajedničkim angažmanom mi smo uspjeli ostvariti sve što smo isplanirali, pa i više zahvaljujući prekrasnim partnerima Vanji i Marku Tolić. Naknadno se javio još jedan domaći brand s kojim već radimo na Božićnoj kolekciji koja će vas sve oduševiti. Bit će to pravo Božićno iznenađenje! Tako da se priča i dalje nastavlja, kazale su Martina i Larisa.

Cilj ove kampanje je da se uz pomoć medija promijeni percepcija javnosti o osobama sa DSom.

– Na snimanju su se klinci odlično snašli, bili su veseli i uživali, a mi mame smo budno pratile situaciju kako bi sve prošlo u savršenom redu. Dizajneri su vrlo brzo uvidjeli kako su djeca sa Ds vrlo talentirana i da su zapravo “samo djeca” baš kao i druga djeca i da žele i vole sve što vole i drugi. U ponedjeljak je krenula modna kampanja te su otisnuti i objavljeni jumbo plakati u Zagrebu i Rijeci. Želimo iskoristiti moć modne industrije za društveno prihvaćanje naše djece. Vjerujemo da će se budućnost osoba s poteškoćama u razvoju promijeniti ako i same tvrtke počnu vrednovati vrijednost koju ova skupina ljudi može doprinijeti u samom oglašavanju. Naše društvo po pitanju senzibilizacije ide naprijed, no veoma sporo i izričito velikim angažmanom pojedinaca i udruga. Mi želimo da se stvari sustavno mijenjaju i da se više i češće vrednuju kvalitete i talenti djece sa DSom, te da se tu pruži podrška kako bi dijete moglo postići svoj maksimalni potencijal. Želimo lakše uključivanje djece u obrazovni sustav I kasnije na radna mjesta. Jer oni to mogu! Zaključak je da su Laura i Kristijan dvoje obično neobičnih klinaca, koji vole glazbu, ples, plivanje, životinje, uče i vježbaju, idu u vrtić, imaju dan ispunjen aktivnostima, pred kamerom blistaju još od malena, oni su prijatelji koji se čupaju i vole, oni su malene zvijezde koje krče put svojim prijateljima! Oni tako mali, a tako veliki, rezimirale su Martina i Larisa.

Kristijan (3) živi u Zagrebu i ove godine je izabran za ambasadora jedne neprofitne globalne organizacije iz Sjedinjenih američkih država “Nothing Down” i to kao jedno od 35 djece iz cijelog svijeta. Njegov zadatak je da svojim angažmanom na društvenim mrežama i drugim medijima senzibilizira javnost prema djeci sa DSom diljem svijeta, a osobito u svojoj zemlji. Maleni maneken je iznimno je talentiran za glazbu i ples, brzo pamti sve koreografije i ima dobar sluh i osjećaj za ritam. Vrlo je senzibilan i nježan. Obožava plivanje, ronjenje i druge aktivnosti u vodi. Uključen je u program rane edukacije gdje ga se na zabavan način uz zanimljive materijale podučava i priprema za daljnje izazove koji ga čekaju u vrtiću i školi. Voli ići u vrtić i družiti se s prijateljima. Prijatelji ga prihvaćaju i aktivno sudjeluju u aktivnostima koje su vezane uz njegov rast i razvoj, pomažu mu, maze ga, igraju se s njim. Znate ..djeca nemaju predrasude, oni gledaju srcem.

Laura (3) živi u Matuljima i aktivno sudjeluje u društvenim krugovima, kampanjama kao i na društvenim mrežama sa svojim blogom tj. FB stranicom A day in Lauras life with down/Dan u Laurinom životu sa Downom s preko 2.500 vjernih obožavatelja. Od rođenja je bila u dva kalendara, reklamnoj kampanji za Udrugu Rijeka 21, imala dva nastupa na lokalnoj TV, na nekoliko američkih društvenih stranica za širenje inkluzije. Malena dama iz priče je vesela 3 godišnjakinja koja je usprkos zdravstvenim tegobama izrasla u prekrasnu zvrkavu djevojčicu. Svakodnevno nam dokazuje koliki je borac i da se sve može uz neprestani rad i trud. Jako puno radimo s njom i rezultati su vidljivi. Laura ima starijeg brata Lucasa koji ima 5.godina i s njim ima jednu posebnu vezu. Lucas je njen uzor i njen heroj, pa tako sve “spačke” koje radi je naučila kopirajući brata. Obožava plivanje i već je naučila roniti, jahanje, muziku, slikovnice, slaganje i umetanje predmeta na svakojake načine. Krenula je ovaj mjesec i u vrtić gdje su i tete i djeca oduševljeni sa njom. Svaki dan nauči nove nestašluke od vrtićkih prijatelja što je neizmjerno veseli, a i nas roditelje jer je prihvaćena baš onako kako treba i biti, bez razlika.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!