Leprinački zvončari tjeraju zimu

vep_smzvonVeprinac – Približavamo se vrhuncu ”petog godišnjeg doba“, a i Pepelnica nam je već pred vratima. Pohod Leprinčkih zvončara po mestu krenuo je u 16 sati, dok je dječja maškarana reduta počela u 17 sati u društvenom domu u Veprincu. No, ovo je samo uvod u brojne događaje koji nam slijede tokom ”najdužeg” vikenda u godini.
Leprinački zvončari su nakon ponovnog okupljanja 2003 sada već 7. godinu zaredom tjerali zimu i dozivali proljeće na svojem tradicionalnom pohodu kroz Tumpiće, Stari Grad i Mandriju.
zvon_miciGrupa entuzijasta koja je sada već davne 2003 godine vratila Leprinačke zvončare iz mirovine dugačke skoro 90 godina (posljednji pohod je zabilježen nakon 1. Svjetskog rata) sada broji respektabilnih 20-tak članova i svake je godine sve brojnija. Neke od njih ni bolest i hladno vrijeme uobičajeno za ovo doba godine nije spriječilo da se odazovu.
Kako svaka grupa zvončara ima neku posebnost tako i Leprinački zvončari imaju svoju ”Krabujosnicu” po kojoj se razlikuju od ostalih grupa. Crveni cvijet na vrhu predstavlja crkvu Svetog Marka, plavi obod na dnu predstavlja more, a bijeli cvijetovi između predstavljaju kuće Veprinca.
U isto vrijeme su se u društvenom domu uz veselu pusnu muziku zabavljali su najmlađi, kojima je Pusno društvo ”Leprinac“ je ove godine organiziralo dječju redutu na kojoj su se dobro zabavila i naplesala djeca školskog i predškolskog uzrasta, ali i poneki roditelj. Maškarane aktivnosti se nastavljaju u nedjelju kada ”Muži“ i ”Omaladina“ kreću u obilazak Veprinca.
Ponedjeljak će se istom aktivnosti pozabaviti ”Pusne Ženski“, dok u utorak ”Muži“ i ”Omladina“ nastavljaju gdje su stali u nedjelju. Ovu nedjelju i utorak će se također održati tradicionalni maškarani tanci u društvenom domu, a sve prisutne će zabavljati grupa ”Maestral“.
Srijedu u 17.00 počinje suđenje ovogodišnjem pustu Brižniću, zatim donošenje presude i paljenje pusta.
zvon_vep
Kristijan Kršanac

error: Content is protected !!