Liburnia Art: Otvorena izložba sudionika prve umjetničke kolonije

Tvrtka Liburnia riviera hoteli pokrenula je u suradnji s riječkim kiparom i slikarom Krunom Vrgočem likovnu koloniju kako bi potaknuli razvoj kulturnog turizma i daljnje stvaranje kulturne baštine, povezujući turizam i kulturu.

Opatija – Prošlog petka, u prostoru kavane Imperial, svečano je otvorena izložba sudionika prve umjetničke kolonije Liburnia Art, na kojoj su sudjelovale dvije umjetnice iz Venezije, Mirella Brugnerotto i Sarah Seidmann, Radovan Rajko Svilar i Željko Mucko iz Hrvatske, Simon Macuh i Jure Markota iz Slovenije te Luka Antičević i Margaretha M. Bauer iz Austrije.

U autokampu Medveja, tijekom prošlog tjedna, osam umjetnika iz zemalja regije Alpe-Adria stvarali su na zadanu temu, te od cjelokupnog materijala izabrali osam radova, s kojima će se oplemenili prostori hotela.

Tvrtka Liburnia riviera hoteli pokrenula je u suradnji s riječkim kiparom i slikarom Krunom Vrgočem likovnu koloniju kako bi potaknuli razvoj kulturnog turizma i daljnje stvaranje kulturne baštine, povezujući turizam i kulturu, a rezultat svega trebale bi biti umjetnine koje će se naći u fundusu hotelske grupacije, a iz kojih bi u budućnosti trebala nastati galerija LRH-a.

– Zadatak koji je postavljen nije jednostavan, ali je ostvariv, a ova kolonija početak je jedne umjetničke priče koja će postati dio turističko kulturne ponude liburnijskog kraja, ali i postavka kvalitetnog temelja kulturnog identiteta kraja u kojem se događa. Mi ne razmišljamo o slici koja ostaje u fundusu kao o materijalnom objektu i artefaktu koji vrijedi. Postoji veliki broj drugih načina bilježenja i dokumentiranja koji se također mogu prezentirati i koji predstavljaju nematerijalnu umjetničku baštinu i vrijednost, kazao nam je Kruno Vrgoč, član HDLU-a i HZSU-a, autor desetak samostalnih izložbi i sudionik više međunarodnih likovnih kolonija, kiparskih natječaja i žiriranih izložbi, ujedno i voditelj prvog izdanja Liburnija Arta.

Ideja likovne kolonije Liburnia Art je jednom godišnje okupiti umjetnike iz zemalja regije Alpe Adria (Hrvatska, Slovenija, Austrija, Italija i Njemačka) koji bi tijekom boravka na Opatijskoj rivijeri kroz zadanu temu ostvarili osam radova s kojima bi oplemenili prostore hotela, te ujedno i obogatili kulturnu ponudu rivijere.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!