Liburnia Riviera Hoteli idu na prodaju, potraga za kupcem kreće od ožujka @ Opatija

lrh_2013

A u pozadini čitave priče nalazi se nedavno održana skupština dioničara SN Holdinga, i dogovoren ”baršunasti razvod” dvoje njegovih ”najjačih igrača” – Darka Ostoje i Ksenije Juhn Bojadžijev.

Opatija – Dionice Liburnia Riviera Hotela na Zagrebačkoj burzi u petak su imale poprilično ”buran” dan – prema prometu su se plasirale na treće mjesto najtrgovanijih dionica toga dana, tik ispod Hrvatskog telekoma koji uobičajeno drži vrh ove liste, a zabilježen je i značajan rast cijene od 5,5 posto i završetak trgovanja uz vrijednost dionice od 3.850 kuna.

Dio odgovora na pitanje odakle ”odjednom” takav interes za LRH daje pogled na prvo mjesto liste najtrgovanijih dionica koje drži SN Holding, doduše uz pad vrijednosti od 11 posto. A u pozadini čitave priče nalazi se nedavno održana skupština dioničara SN Holdinga, i dogovoren ”baršunasti razvod” dvoje njegovih ”najjačih igrača” – Darka Ostoje i Ksenije Juhn Bojadžijev.

Dvojac koji zajedno drži oko 40 posto dionica SN Holdinga posljednjih godina je u ozbiljnom sukobu koji je jedno vrijeme prijetio i raspadom čitave tvrtke, no oboje su, čini se, uspjeli naći pomirljivo rješenje. Tako je SN Holding, odlukom dioničara, praktički ”razdijeljen” na dva dijela, odnosno dvije tvrtke nazvane Lux ulaganja i Pectinatus, od kojih će jedna ”pripasti” Ostoji, a druga Juhn Bojadžijev.

No, u tom ”raskusuravanju” višak su ostali Liburnia Riviera Hoteli, za koje je zaključeno da su prevrijedni kako bi se dijelili, stoga će se pokušati pronaći adekvatan kupac za tvrtku procijenjenu na više od 140 milijuna eura.
Kako navodi Jutarnji list, u ožujku će putem konzultatana krenuti potraga za mogućim kupcima LRH, no nije realno da će se čitav proces ”odigrati” u manje od godine dana.

Zbog svega ovoga, očekuje se i značajan daljnji rast vrijednosti dionica LRH, što je dobra vijest za ”preživjele” male dioničare, ali i četiri liburnijske jedinice lokalne samouprave koje drže 25 posto plus jednu dionicu kompanije što im prema sadašnjim vrijednostima dionica donosi oko 300 milijuna kuna ako se odluče na prodaju.

Budući da LRH posljednjih godina bilježi izvrsne poslovne rezultate – koje, doduše, prate i kritike načina rada i tretiranja radnika – te je 2014. godina najvjerojatnije završena s rastom dobiti od preko 30 posto pa je ukupna dobit vrlo izgledno ”prebacila” brojku od 100 milijuna kuna, cijena dionica na burzi sve će brže rasti što se više bude primicao trenutak prodaje.

Ono što se pitaju dioničari, ali vjerojatno i čelnici lokalne samouprave ”opustošenih” gradskih i općinskih blagajni, jest – gdje je granica rasta? U skladu s prvim obraćanjem javnosti predsjednika Uprave LRH Igora Šehanovića prije nekoliko godina, nije nemoguće da cijena po jednoj dionici premaši i iznos od 6.000 kuna, pa bi tada paket Opatije, Lovrana, Mošćeničke Drage i Matulja postao vrijedan oko 450 milijuna kuna.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!