Liburnija dobila turistički vodič za djecu

dnd_antonio_smU opatijskoj Vili Antonio održana prezentacija Dječje zavičajne karte
Opatija – Turistički vodič za najmlađe posjetitelje našega kraja pod nazivom ‘Dječja zavičajna karta Liburnije’, predstavljena je jučer, 16. lipnja, u opatijskoj Vili Antonio.
U Dječjoj zavičajnoj karti su na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku opisana sva mjesta zanimljiva djeci, od sportskih igrališta, knjižnice, dječjih plaža, pa do najboljih pizzeria, slastičarna, šetališta te izletišta, te kulturnih i povijesnih znamenitosti.
Dječja zavičajna karta razlikuje se od ostalih turističkih planova grada jer je rađena za djecu, a osmislila su ga, izradila i oslikala djeca. Knjižicu je izdalo Društvo “Naša djeca ” Opatija, a urednik je Goran Krapić.
– 2006. godine Grad Opatija je, prvi u Hrvatskoj, dobio svoj dječji plan grada nazvan Dječji putokazi, namijenjen svim malim posjetiteljima “prve dame turizma”. Po uzoru na Dječji plan grada Opatije, kojeg su tada zajednički realizirali DND Opatija i Dječje gradsko vijeće, Društvo “Naša djeca ” Opatija raspisalo je u mjesecu travnju 2010. natječaj, za učenike osnovnih škola Dječja zavičajna karta Liburnije u okviru projekta “Zajedno do boljih odluka “, a koji je pokrenut u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.
Cilj ovog natječaja bio je izrada turističkog vodiča liburnijskog kraja koji će djeci drugih gradova i država približili kulturne i prirodne znamenitosti naše Liburnije, pokazati im gdje su najljepše dječje plaže, igrališta, ustanove i sve ono što čini naš kraj toliko čarobnim i lijepim, kazale su Sanja Škorić i Ana Kola iz Društva “Naša djeca “Opatija.
Na natječaj je pristiglo dvjestotinjak dječjih radova, a sudjelovali su učenici osnovnih škola iz Opatije, Lovrana, Mošćeničke Drage i Brseča. Oni su riječima i slikom opisali svoja omiljena mjesta, a pristigli radovi mogli su se pogledati na izložbi u Vili Antonio.
– Smatramo da je dječje mišljenje izrazito važno, te da djeca moraju ravnopravno odlučivati o načinu života u svojoj sredini. Stoga smo odlučili načiniti knjižicu ispunjenu dječjim radovima i prezentirati njihov pogled na naš zavičaj, naglasio je Goran Krapić, izvoditelj projekta “Zajedno do boljih odluka”.
Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić uručio je svoj djeci sudionicima projekta priznanja, te istaknuo kako je lijepo biti na čelu grada koji nosi titulu “Grad – prijatelj djece”, brine za djecu i može im ponuditi pregršt prekrasnih stvari , te obećao da što se tiče potreba djece, u Gradu Opatiji neće biti recesije.
dna_antonio
Sanja Škorić / Društvo “Naša djeca” Opatija
Liburnija.net
Vezane vijesti:
Dječja zavičajna karta @ Vila Antonio
FOTO: ‘Veliki i mali za Opatiju’
Vrijedna donacija DND-u Opatija
Klinci bogatiji za još jedno igralište
Najdječje djelo
FOTO: Dječji dan u Opatiji
DND – Rasplesana i raspjevana jesen

error: Content is protected !!