Liburnija parking podnio tužbe teške 15 milijuna kuna zbog besplatnog parkinga, Dujmić ustvrdio da je parkirni lobi jači od Grada @ Opatija

Tvrtka Opatija 21 bila je česta tema vijećničkih pitanja, a raspravljalo se o tužbama koje će možda zakočiti nabavku novih aparata za parking i povećati troškove “prebacivanja” parkirališta pod upravu ove tvrtke. U jednom od upečatljivijih nastupa, gradonačelnik Ivo Dujmić zaključio je da sportska dvorana nije sportski objekt.

Opatija – Petnaest milijuna kuna ukupno su teški sporovi koje Liburnija parking vodi protiv Grada Opatije, a radi se o zahtjevima za obeštećenjem zbog odluka o uvođenju besplatnog parkinga u vrijeme manifestacija, primjerice, poput sadašnjeg Adventa u Opatiji tijekom kojeg je parkiranje besplatno na javnim površinama.

Ta je informacija u javnost izašla tijekom vijećničkih pitanja na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Opatije, tijekom rasprave u kojoj su sudjelovali SDP-ov vijećnik Fernando Kirigin, opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić te direktor tvrtke Opatija 21 Igor Štok.

– Postoje li problemi oko natječaja za uređaje za naplatu parkinga, jer je natječaj navodno obustavljen? Što će se dogoditi ako natječaj padne u trenutku kada Liburnija parkingu istekne koncesije, kako će to Opatija 21 preuzeti? Odnosno, hoće li građani Opatije morati dvaput kupovati uređaje – prvi puta stare uređaje Liburnija parkinga za iznos koji se mjeri u stotinama tisuća kuna, a zatim i nove uređaje putem natječaja za nekoliko milijuna kuna, pitao je Kirigin Štoka.

Umjesto direktora tvrtke, riječ je uzeo gradonačelnik Dujmić, koji je kazao vijećnicima da ne žele dobro Opatiji zbog ovakvih pitanja.

– Od postojeće koncesije na kraju nećemo uzeti ništa nego ćemo morati platiti koncesionaru. Na sljedeće Vijeće ću vam dostaviti sve njihove zahtjeve. Postoji lobi u ovom gradu koji se raduje jer misli da nećemo uspjeti postaviti sustav javne naplate. Radimo strategiju o tome kako im doskočiti. Branimo se od tih lobija. Sve čine da ne uspijemo. Svakih sedam dana pišem komisiji da nam odgovori hoće li taj natječaj podržati ili odbaciti. Lobiji su jači od Grada Opatije, kazao je Dujmić u opširnom odgovoru, koji je dodatno obrazložio Štok.

Prema riječima direktora tvrtke Opatija 21, Vlado Leoni je bio doveden u zabludu od dijela vijećnika, a upravo zbog te zablude nije htio prodati stare uređaje tvrtki Opatija 21.

– Sve sam napravio da s gospodinom Leonijem dogovorim prodaju uređaja, ali on je to odbijao. Pred neki dan je samoinicijativno došao kod mene i rekao mi da ga je dio vijećnika današnje većine u Gradskom vijeću pogrešno uvjerio da će on imati dalje koncesiju, a da Opatija 21 neće upravljati parkiralištima. To je osnovni razlog zbog kojeg nije htio prodati aparate. No, dobio je dopis od Grada u kojem je jasno stajalo da on to više neće moći raditi. A i da nema Opatije 21, ne bi mogao to raditi nakon isteka koncesije. Što se tiče javnog nadmetanja, natječaj je napravljen potpuno zakonito, rukovodio sam se time da građani Opatije trebaju dobiti u ovom trenutku najkvalitetnije uređaje koji se mogu nabaviti na tržištu. Normalno da nisam izmišljao toplu vodu, nego smo koristili javne natječaje drugih gradova i općina u Hrvatskoj u zadnje dvije godine koji su na isti način pripremali dokumentaciju. Imali smo 12 ponuđača koji su podigli dokumentaciju, sve to su “svjetski igrači”, samo dvojica su tražili pojašnjenje, a jedan od njih je podnio žalbu iako nije ispunjavao čak 20 kriterija. Postupak je i dalje otvoren, čekamo odgovor od državne komisije, a u ime Opatije 21 poslao sam tri požurnice zbog javnog interesa. Pretpostavljam da će se komisija u vrlo kratko vrijeme oglasiti. Ali napravljen je problem, mi smo izgubili mjesec dana. Što će biti, hipotetski, uopće ne želim odgovarati, ali nereda na javnim parkirnim površinama ne smije biti. Opatija 21 će poduzeti sve da se naplata odvija, kazao je Štok.

Predsjednik Gradskog vijeća Robert Kurelić upozorio ga je da je izrekao određene tvrdnje koje ulaze u domenu moguće tužbe zbog klevete, a da nije zaštićen zakonom za izgovorenu riječ u vijećnici kao vijećnici.

Opatija 21 bila je česta tema vijećničkih pitanja, pa je tako Kirigin upitao gradonačelnika Dujmića hoće li postupiti sukladno Zakonu o sportu prema kojem Sportski savez ima pravo imenovati člana Nadzornog odbora javne tvrtke koja upravlja sportskim objektima, konkretno u ovom slučaju Opatije 21. Dobio je neočekivan odgovor: Dujmić je poručio da će to učiniti onog trenutka kada tvrtka Opatija 21 bude upravljala sportskim objektima.

– Opatija 21 upravo se bavi održavanjem i upravljanjem najvažnijim sportskim objektom u Opatiji, sportskom dvoranom. Hoćete li dati Sportskom savezu da imenuje svog predstavnika, pitao je ponovo Kirigin.

Ispostavilo se da gradonačelnik ne smatra sportsku dvoranu sportskim objektom.

– Opatija 21 ne upravlja sportskim objektima. A sportska dvorana nije samo sportski objekt, ona ima i garažu i restoran, kazao je Dujmić.

O situaciji u Opatiji 21 raspravljao je i vijećnik Akcije mladih Igor Puž, koji je kazao da nije zadovoljan odgovorom direktora Štoka na pitanje postavljeno na prethodnom Vijeću o zapošljavanju u tvrtki.

– Je li jedan od uvjeta za zapošljavanje gospodina Marka Dragičevića kojeg ste branili na tiskovnoj konferenciji kao mladog pravnika i stručnjaka bio i da na Facebooku, za vrijeme radnog vremena, pljuje po gradskim vijećnicima i građanima Opatije? Molim da se kod sljedećih zapošljavanja takve stvari ne događaju. Imam informacije da se planira zaposliti još jedna osoba, i to da je kum zamjenika gospodina Priskića, pa me zato zanima je li tu isto kriterij mlade i nezaposlene osobe. Molim odgovor je li točno da se gospodin Žiganto planira zaposliti kao rukovoditelja sektora komercijale i upravljanja objektima, pitao je Puž.

O novom tajniku tvrtke Opatija 21 biranim riječima govorio je i gradonačelnik Ivo Dujmić.
– Gospodin Dragičević dugi niz godina je bio na zavodu. Svi znamo da je to pravnik, a nije mogao naći radno mjesto u svom gradu. Za svaku pohvalu je da je zaposlio mladog Opatijca sa zavoda. Neću pričati kako se to reflektiralo na njegovo zdravlje: mlad, Opatijac, a tolike godine nezaposlen. Njegova aktivnost na Facebooku je privatna stvar. Ne možete kontrolirati zaposlenike što rade. To je na savjest svakome tko radi, kazao je Dujmić.

Direktor Štok najavio je kako će se uskoro zaposliti velik broj novih ljudi, a kako će se za sva radna mjesta objaviti natječaji na Zavodu za zapošljavanje.

– Bit će puno zapošljavanja u narednom periodu. Ne znam tko će biti zaposlen jer se nitko nije javio. Kroz nekoliko dana će biti objavljeni natječaji. I ne znam odakle vam ta informacija, zaključio je Štok.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!