Liburnijska delegacija vikend provela u Italiji

Grad Castel San Pietro Terme, zbratimljen sa svim sljednicama bivše Općine Opatija, pozvao je ovog vikenda čelnike liburnijskih jedinica lokalne samouprave da posjete njihovu veliku feštu.

Opatija – Delegacija sastavljena od predstavnika općina Lovran, Matulji, Mošćenička Draga i Grada Opatije posjetila je Castel San Pietro proteklog vikenda, gdje su održane brojne kulturno-zabavne manifestacije u sklopu programa Settembre Castellano. Središnje manifestacije – defile ekipa i folklornih skupina ”Carrera” na trgu ispred gradske vijećnice, te potom i utrka ”Coppa Terme” – mješavine opatijske balinjerade i imolske formule, tradicionalno već održale su se u nedjeljno prije podne.

Liburnijske jedinice lokalnih samouprava predstavljalo je desetak članova, a delegaciju Grada Opatije predvodili su gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, predsjednik Gradskog vijeća O’Brien Sclaunich te predsjednica Odbora Gradskog vijeća za međunarodnu suradnju Ksenija Baždarić. Osim delegacija zbratimljenih grada i općina iz Hrvatske, u Castel San Pietru Terme proteklog su vikenda bili nazočni i predstavnici njemačkog zbratimljnog grada Bad Salzschlirfa, te talijanskog grada Casoli. Sve su dočekali domaćini predvođeni gradonačelnicom Sarom Brunori. Bila je to prilika za novu razmjenu iskustava iz prakse vođenja lokalne samouprave, a jedna od zanimljivih tema bio je i način zbrinjavanja otpada budući da je zbrinjavanje otpada postao globalni problem.

Kako se naredne 2013. godine navršava 30 godina od potpisivanja sporazuma o bratimljenju sCastel San Pietro Terme, ta će se značajna obljetnica posebno proslaviti. Sve četiri jedinice lokalne samouprave (Lovran, Matulji, Mošćenička Draga i Grad Opatija) zajednički će organizirati proslavu ove obljetnice zbratimljenja, dok će na čelu organizacijskog odbora biti Vinko Surina, koji je bio u garnituri ondašnjih opatijskih vlasti što su ovaj sporazum i potpisale.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!