Lido i Angiolina dobili potkoncesionara za ugostiteljstvo: Županija „legalizirala“ postojeću praksu @ Opatija

Kako je istaknuo vijećnik Mario Alempijević, i prošle godine račune za ugostiteljske usluge na Lidu izdavale su tvrtke koje nisu imale koncesiju niti potkoncesiju za tu djelatnost. Alempijević je istaknuo mogućnost da je time oštećen županijski proračun zbog smanjenog varijabilnog dijela prihoda od koncesije. Osim toga, budući da tvrtke nisu bile u sustavu PDV-a, svakako je na gubitku bio i državni proračun.

Opatija – Skupština Primorsko-goranske županije većinom glasova omogućiti je uvođenje potkoncesije na plažama Lido i Angiolina, tako da će ugostiteljskim objektima od sada rukovoditi tvrtka Bevanda bar d.o.o. čija je odgovorna osoba također Zoran Maržić.

U svom zahtjevu, koncesionar – tvrtka Bevanda Lido – navela je kako bi potkoncesijom objedinila poslove ugostiteljske djelatnosti pripreme i posluživanja hrane, kako bi se postiglo efikasnije i kvalitetnije poslovanje te da bi time značajno unaprijedio i ujednačio razinu kvalitete ponude. Također bi razmještanjem djelatnika unutar lokacija u tvrtki riješio problem vršnih opterećenja „koja su karakteristika poslovanja na plaži“.

Županijski vijećnik iz redova Akcije mladih Mario Alempijević istaknuo je kako kod koncesije na Lidu postoje brojni problemi, ali i upitao je li traženje potkoncesije način legalizacije djelatnosti koju su prošle sezone nelegalno obavljale tvrtke koje nisu imale koncesiju.

– Meni se opet čini da nekim poduzetnicima – kako se vole nazivati – pogodujemo, a nekima ne. Sad imamo zahtjev za davanjem potkoncesija iako je sama koncesija prošla brojne problematične trenutke, od natječaja do neizvršenih obećanja investitora pa i broja ležaljki. Postoje problemi i s te strane što su i tijekom prošle godine, a bez dopuštenja za potkoncesiju, na plaži račune izdavale tvrtke kćeri postojećih nositelja koncesije. Već sama ta činjenica je grubo kršenje koncesije, iako niti jedna inspekcija nije utvrdila nepravilnosti pa se postavlja pitanje kako se to uspije dogoditi da je sve u redu baš kad su u tijeku provjere. Osim toga, nije napravljen nastavak šetališta koji je već trebao biti gotov, nema prostora za kupače s ručnicima koji imaju pravo pristupa plaži, rekao je Alempijević, zatraživši i podatke o prihodima od koncesije, naglasivši kako je tom praksom i Županija oštećenja za određena sredstva jer računi nisu prijavljivani, a PGŽ ima pravo na varijabilni dio prihoda na koncesijskom prostoru.

Osim toga, bez svog dijela „kolača“ ostala je i država, budući da tvrtke koje su izdavale račune tijekom prošle sezone nisu bile u sustavu PDV-a, za razliku od tvrtki koje su dobile koncesiju. No, bez opširne rasprave, prijedlog davanja potkoncesije na ugostiteljsku djelatnost prihvaćen je uz 31 glas „za“ te sedam glasova „protiv“.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net