ERSTE AD

Lik i djelo Attilia Maguola: Online konferencija i izložba Venecijanska arhitektura na području Istre i Kvarnera

Video konferencija započet će u 14.30 sati, no prijem i registracija sudionika te aktivacija linka odvijat će se od 14 sati.

Lovran – Danas, 11. prosinca od 14 do 19 sati putem Zoom platforme održat će se online konferencija i izložba Venecijanska arhitektura na području Istre i Kvarnera: Lik i djelo Attilia Maguola, na kojoj će biti predstavljeni rezultati istraživanja prve faze istoimenog projekta, u sklopu kojeg su se provodila znanstvena istraživanja i analize raspoloživih izvora kako bi se rekonstruirali lik i djelo arhitekta Maguola – najplodnijeg graditelja Lovrana.

Na video konferenciji, koju će moderirati Ivo Mileusnić, kustos Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja Rijeka, mogu sudjelovati svi zainteresirani, putem linka koji će biti dostupan na web stranici Općine Lovran ( Meeting ID: 986 2732 3626 ; Passcode: 865922). Video konferencija započet će u 14.30 sati, no prijem i registracija sudionika te aktivacija linka odvijat će se od 14 sati.

Usto, u Galeriji Laurus u Lovranu do 11. siječnja postavljena je izložba fotografija ‘’Arhitektonska ostvarenja Attilia Maguola na području Lovrana – situacija’’, autora Gorana Pleića kojom je zabilježeno trenutačno stanje 15-ak najznačajnijih građevina arhitekta Maguola. Izložba se može besplatno razgledati utorkom, srijedom i pet-kom od 17 do 20 sati te četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati. Dodajmo, virtualni razgled ove izložbe za sve zainteresirane, bit će upriličen i po završetku video konferencije u petak, 11. prosinca u 19 sati. Podsjetimo, Attilio Maguolo je rođen u mjestu Mira (Venecija, Italija), a veći je dio svog života djelovao u Lovranu. Duž tog obalnog dijela Kvarnera, koje je tradicionalno međunarodno turističko odredište, i dan danas su vidljivi njegovi stilski tragovi: studije su pokazale da se radi o velikom broju njegovih zdanja, od kojih je dio njih i danas u dob-rom stanju, dok dio zdanja zahtijeva obnovu ili je pak zauvijek izgubljen. Prvi izvidi u javnim arhivima u pokrajini Veneto, zatim u Kopru (gdje su Maguolova djela bila izložena na izložbi Esposizione Universale 1908. godine) te u Hrvatskoj, kao i istraživanja obiteljskih arhiva nekolicine daljnjih rođaka arhitekta, iznjedrili su korisnu dokumentaciju. Jedan rijedak bibliografski izvor, vrlo važan za uspjeh ovoga projekta, je knjiga Mirjane Peršić tiskana krajem 2002. godina, pod nazivom „Lovran – Turizam i graditeljstvo“, a koja sadrži urbanističke naznake te niz tehničkih podataka i tlocrta najznačajnijih vila, od kojih se njih tridesetak pripisuje Attiliu Maguolu. Također, jedan mali album crno-bijelih fotokopija slika iz, također, privatne arhive broji 74 Maguolova djela s denominacijom, ali ne i dodatnim podacima.

– Kroz partnersku mrežu, uspostavljenu u sklopu projekta te na temelju dodijeljenih obaveza istraživanja sa-kupljen je temeljni – tekstualni i slikovni materijal čime je konačno omogućena organizacija Dana međunarodnog istraživanja (studija). Nositelji projekta Venecijanska arhitektura na području Istre i Kvarnera: Lik i djelo Attilia Maguola su Općina Lovran, Regija Veneto u suradnji s partnerima: Zajednica Talijana Lo-vran, Sveučilište arhitekture IUAV iz Venecije i Povijesno društvo Primorja – Koper, poručili su iz Općine Lovran.

error: Content is protected !!